Novinky ze světa AI #51: Umělá inteligence na Instagramu, Netflix osočen z manipulace s fotkami, svět vybírá Miss AI

Rozeznat tvorbu umělé inteligence od lidského díla je stále složitější. AI se snaží stávat se stále více lidskou, a nutno říct, že se jí to skutečně daří. Společnost se však současně více a lépe adaptuje na její integraci, což reflektuje například urovnání některých dlouhotrvajících sporů.

Meta AI míří na Instagram. Co všechno dokáže?

Již několik dní mohou někteří uživatelé sociální sítě Instagram využívat nástroj umělé inteligence zvaný Meta AI. Společnost Meta, která za jeho vývojem stojí, již chatbota v minulosti přidala například do Messengeru či WhatsAppu, a Instagram tak doplňuje portfolio platforem s podporou AI. Zástupci firmy však zároveň uvedli, že tento model je aktuálně ve fázi veřejného testování, a proto tak zatím není dostupný všem uživatelům. Lze ale předpokládat, že se Meta AI postupně rozšíří nejen napříč všemi podporovanými sociálními sítěmi, ale i mezi všechny, kdo budou mít o její služby zájem. Nástroj funguje jako chatbot, se kterým můžete konverzovat formou soukromých zpráv, tedy podobně jako s vašimi přáteli, a pokládat mu tak nejrůznější dotazy a příkazy.

Podle zpráv uživatelů, kteří měli možnost si Meta AI vyzkoušet, však umělá inteligence příliš nerozšiřuje funkce Instagramu, a slouží spíše jako vestavěný chatbot, kterého nejspíš využijete pouze v případě, že neradi přepínáte mezi několika aplikacemi. Z pohledu inovací tak nejde o žádnou velkou novinku, ale spíše o další z řady chytrých nástrojů integrovaných do Meta ekosystému.

Podpis klíčové dohody ukončil táhnoucí se spor o autorská práva v Hollywoodu

Hollywoodští tvůrci mohou na chvíli opět klidně spát. Odborový svaz SAG-AFTRA podepsal s nahrávacími společnostmi studií Disney, Sony a dalšími dohodu o používání AI k vytváření digitálních kopií hlasů umělců. Dokument mimo jiné obsahuje klauzuli, že k vydání takovýchto replik je nejprve nutné získat nezpochybnitelný souhlas daného herce, který tímto získává nárok na adekvátní odměnu. Právní ukotvení umělé inteligence v rámci duševního vlastnictví je předmětem sáhodlouhých diskuzí, a Hollywood je v samotném centru těchto debat. Zástupci svazu SAG-AFTRA přitom přínos AI ve zdokonalení hudební a jiné audio tvorby nezpochybňují, samotná podstata tohoto umění by však měla spočívat v autentickém lidském projevu a prožitku.

Obrázek: Novinky ze světa AI #51: Umělá inteligence na Instagramu, Netflix osočen z manipulace s fotkami, svět vybírá Miss AI

Tvůrci působící v Hollywoodu se již nemusejí obávat ze zneužití jejich hlasů umělou inteligencí bez jejich vědomí a souhlasu. Foto: Pixabay

Dokument z produkce Netflixu údajně využil umělou inteligenci k manipulaci s reálnými fotkami

Nový dokumentární film společnosti Netflix What Jennifer Did pojednávající o skutečných zločinech se dostal pod palbu kritiky kvůli údajnému použití snímků vytvořených umělou inteligencí. Snímek, který je na platformě streamován od 10. dubna, se věnuje případu Jennifer Pan, která byla odsouzena za spiknutí mající za cíl zabít vlastní rodiče. Součástí dokumentu jsou také záběry na fotografie dívky, na nichž však pozornější diváci odhalili práci AI. Hlavní odlišnosti šlo sledovat především na rukou Jennifer, které působí, jako by je generovala některá z prvních verzí programu Midjourney. Umělá inteligence od té doby ušla značný kus cesty, snímky však působí skutečně podivně. Nabízí se tedy otázka, na co dalšího mohli tvůrci dokumentu AI použít, a nemanipulovali tak s reálnými daty a důkazy? Netflix se k nařčení dosud nevyjádřil, a tak zůstává věrohodnost použitých fotografií i nadále přinejmenším pochybnou.

Obrázek: Novinky ze světa AI #51: Umělá inteligence na Instagramu, Netflix osočen z manipulace s fotkami, svět vybírá Miss AI

Jeden z inkriminovaných snímků, který zpochybňuje autenticitu fotografií použitých v dokumentu. Prsty na rukou zde působí skutečně nepřirozeně. Foto: Se souhlasem společnosti Netflix

Microsoft odhalil model VASA-1, který vyrobí video z jediného obrázku a zvukové stopy

Vývojáři modelů umělé inteligence se postupně přeorientovávají z obrázkových generátorů na nástroje umožňující vytvářet celá videa. Tentokrát se o to pokusila společnost Microsoft, která představila svůj nástroj VASA-1, který dokáže generovat hyperrealistické snímky mluvících lidí. Stačí mu k tomu pouhá jedna fotografie dané osoby a zvukový záznam řeči. Podle zástupců Microsoftu umí VASA-1 vytvořit záběry se synchronizovanými pohyby rtů a přirozenými pohyby tváře i celé hlavy. Videa dosahují až 40 snímků za sekundu a aktuálně se generují v rozlišení 512 ˟ 512 pixelů. Zatím je využití nového AI modelu poměrně omezené, již nyní ale budí obavy kvůli případnému zneužití na tvorbu tzv. deepfakes. Microsoft však zdůrazňuje především přínos této technologie, který může naopak pomoci k rozpoznávání neautentického obsahu. Jak to nakonec s VASA-1 dopadne, ukáže tedy nejspíš až budoucnost.

Obrázek: Novinky ze světa AI #51: Umělá inteligence na Instagramu, Netflix osočen z manipulace s fotkami, svět vybírá Miss AI

K tvorbě videa již nepotřebujete víc než jednu fotografii a krátkou zvukovou stopu. Zbytek za vás totiž udělá VASA-1. Foto: Se souhlasem společnosti Microsoft

Kdo se stane Miss AI? Umělá inteligence zasedne i v porotě

Sociální sítě jsou dnes zaplaveny fotkami modelek, jejichž skutečnou předlohu byste však v reálném světě hledali marně. Profily těchto dívek totiž pochází kompletně z dílny umělé inteligence. Popularita AI modelek se odráží také na velikosti fanouškovských základen, které mnohdy čítají statisíce až miliony sledujících. Snad i proto se tak organizace World AI Creator Awards rozhodla vyhlásit soutěž Miss AI, který má mezi těmito virtuálními ikonami krásy najít jejich královnu. Účastnice spolu budou soupeřit v kategorii krásy, v dosahu na sociálních sítích i v oblasti samotné technologie zpracování.

Odbornou porotu pak budou tvořit odborníci na umělou inteligenci, ale i AI modelky Aitana Lopez a Emily Pellegrini, které jsou hvězdami svého oboru. Na vítězku pak čeká finanční odměna i možnost rozšířit si dosahy prostřednictvím propagace na různých platformách. V budoucnu prý chtějí pořadatelé uspořádat i další ročníky, případně rozšířit soutěž i pro mužské protějšky. Miss AI je tak dalším z mnoha ukazatelů provázanosti neuronových sítí se současnou společností.

Emily Pellegrini a Milla Sofia jsou úspěšné AI modelky. Jejich tvůrci na jejich profilech vydělávají miliony. Podle oficiálního webu Miss AI budou jejich tvůrci součástí poroty soutěže Miss AI, viz oficiální webové stránky.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5

Úvodní foto: Se souhlasem Milla Sofia

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat