Hlavní obsah

Česko jede stále na dluh a trhá rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní dluh se letos do konce března zvýšil o 110 miliard korun na 3,221 bilionu Kč. V pátek to oznámilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak už teoreticky připadá dluh 296 tisíc korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Letošní nárůst je dán zejména prodejem státních dluhopisů v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci března dosáhl výše 105 miliard korun,“ uvedlo ministerstvo.

Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu, což je nejvyšší hodnota od vzniku státu.

Loni za celý rok stoupl státní dluh o 216 miliard. Míra zadlužení ale klesla na 42,3 procenta hrubého domácího produktu ze 42,7 procenta v roce 2022.

Za posledních pět let se zadlužení Česka téměř zdvojnásobilo, respektive zvýšilo už o téměř 1,5 bilionu korun. „Hlavním důvodem rostoucího dluhu je samozřejmě deficitní hospodaření státu. Se stamiliardovými schodky nelze jinak než se dál rychle zadlužovat a následně splácet stále vyšší úroky,“ prohlásil hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Připomněl, že jen pro letošek se počítá s tím, že na úrocích půjde z rozpočtu přes 94 miliard korun.

EU se daří snižovat zadlužení, v Česku naopak roste

Ekonomika

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká právě především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ministerstvo v pátek uvedlo, že v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 došlo k dynamickému prodlužování průměrné doby do splatnosti vydávaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů, když byly prodány státní dluhopisy na primárním a sekundárním trhu v celkové jmenovité hodnotě 78,7 miliardy Kč s průměrnou zbytkovou dobou do splatnosti 11,2 roku.

„To je o 2,7 roku více než ve stejném období v předchozím roce 2023 a o 2,1 roku více než za celý rok 2023,“ doplnilo ministerstvo.

Do konce letošního roku by se měl státní dluh zvýšit na 3,367 bilionu korun, vyplývá z lednové Strategie financování a řízení státního dluhu.

Zahraniční investoři poprvé drželi státní dluhopisy ČR za víc než bilion korun

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám