Hlavní obsah

Policisté mohou v Brně cvičit zásah v hotelu, rodinném domě i v kanalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální policejní týmy mohou v Brně cvičit v objektech, kde se dá simulovat pokud možno co nejvíce situací, se kterými se pak mohou setkat při skutečném zásahu.

V Brně zahájilo činnost nové výcvikové centrum policie, kde lze simulovat různá prostředí.Video: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

Nutnost zřízení nového výcvikového centra v Brně zdůraznil policejní prezident Martin Vondrášek, když spolu s dalšími policisty ve vysokých funkcích a také staviteli zahajoval provoz objektu, který vyrostl za necelého půldruhého roku v areálu někdejších brněnských kasáren „Na špici“ ve čtvrti Řečkovice. A simulovat se zde dá skutečně mnoho aktivit.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Jako labyrint působí množství místností, vstupů i zavřených dveří, kde se také zásahy trénují.

V betonové několikapatrové budově se dá slaňovat i uvnitř domu, přízemí tvoří spleť červeně natřených dveří a dveřních rámů, které silně připomínají známé počítačové hry, kdy procházející musí vstupovat velmi opatrně, neboť neví, za kterou zdí může číhat nebezpečí.

Právě v tomto koridoru se nejčastěji ozývá z kriminálních filmů známé zvolání „čisté“, když je prostor prohlédnutý a bezpečný. Budova umožňuje i slanění do studny a mnoho dalšího.

Cvičící se musí dokázat pohybovat ve stísněných prostorách zde vytvořených tunelů či kanalizací. Pohybovat se musí i klimatizací či dalšími prostory, které by rozhodně lidem s klaustrofobií dobře nedělaly.

Foto: Homola, Novinky

Cvičná budova představuje komplex různých prostředí.

K nácviku slouží i vytvořené hotelové patro s mezonetovým bytem a točitým schodištěm, rodinný dům s garáží, jehož součástí jsou dvoje dveře, na kterých se trénuje násilný vstup, výtahová šachta, pro zásah lze vytvořit i prostor obchodu či restaurace.

Další objekt, který vznikl na ploše bývalého fotbalového hřiště, je vlastně hala, ve které se budou simulovat zásahy při nutném zastavení motorových vozidel a podobně.

„Její nespornou předností je vnitřní variabilita a také skutečnost, že se v ní může zcela zatemnit a cvičit tak noční zásahy,“ popsal Novinkám mluvčí jihomoravské policejní správy Pavel Šváb.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Druhá výcviková hala, kde lze cvičit i zcela potmě, nabízí prostor k zásahům například s vozidly.

Centrum, které bylo postaveno za 480 dní, představuje u zastavěné cvičící plochy téměř sedm set metrů betonového komplexu a 1800 čtverečních metrů druhé tréninkové haly.

Stavba celkem přišla na téměř 151 milionů, z čehož příspěvek fondů EU byl 110 milionů korun. Prostor bude sloužit nejen pro výcvik policistů, ale i dalších služeb Integrovaného záchranného systému, včetně hasičů či armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám