Hlavní obsah

Rusové už na Ukrajině přišli o nejméně 100 letadel, poprvé o bombardér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strategický bombardér Tupolev Tu-22M3, jenž v pátek dopadl ve Stavropolském kraji, je vůbec prvním letounem tohoto typu, který se ukrajinské vzdušné obraně podařilo sestřelit, uvedla britská rozvědka. Celkem ale podle jejích odhadů Rusko již od začátku konfliktu přišlo o minimálně 100 bojových letounů.

Foto: Reuters

Tupolev Tu-22M3 shazuje bomby

Článek

Britská rozvědka své závěry zveřejnila na sociální síti X v rámci vyjádření k pátečnímu sestřelu. V tom potvrdila původní ukrajinské tvrzení, že bombardér zasáhla raketa S-200. „Jde pravděpodobně o ten samý systém, jímž byl 23. února sestřelen ruský letoun Berijev A-50,“ stojí ve zprávě.

„Je velmi pravděpodobné, že Rusko dosud přišlo o alespoň 100 bojových letounů,“ píše se v ní dále, ačkoliv byl podle ní v pátek zasažený bombardér vůbec prvním svého typu, který se systémům ukrajinské vzdušné obrany podařilo sestřelit.

Prvotní zprávy po dopadu tupolevu ve Stavropolském kraji dle serveru Ukrajinska pravda uváděly, že se jeho piloti katapultovali. Jeden člen posádky zemřel, další dva byli hospitalizováni a poslední se v danou dobu stále hledal.

O tom, že byl pád bombardéru dílem ukrajinského letectva a rozvědky informoval velitel letectva generálporučík Mykola Oleščuk. Šéf rozvědky Kyrylo Budanov následně uvedl, že v pohotovosti byla ukrajinská armáda už týden před sestřelem.

U Stavropolu se zřítil ruský bombardér

Evropa

Výběr článků

Načítám