Hlavní obsah

Američtí vojáci se stahují z Nigeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané v pátek potvrdili stažení svých vojáků z Nigeru. Více než 1000 vojáků se ze země stáhne v následujících měsících. Vojenská junta, která je v sahelské zemi nyní u moci, Američanům vypověděla v půlce března smlouvu. Po loňském puči se ze země stáhli i Francouzi, junta posiluje vazby na Kreml.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci opustili Niger už loni na podzim

Článek

O stažení amerických vojáků v pátek s odkazem na diplomatické zdroje informovala americká média. Američané a juntou dosazený premiér Ali Lamine Zeine započali „rozhovory s cílem zahájit plánování spořádaného a zodpovědného stažení amerických jednotek z Nigeru“, píše server CBS News.

Junta oznámila vyhoštění amerických vojáků v březnu ve státní televizi RTN. „Přítomnost USA na území Nigeru je nezákonná a porušuje všechna ústavní a demokratická pravidla…,“ řekl v půlce března mluvčí junty Amadou Abdramane.

Foto: Profimedia.cz

Nigerská vojenská junta, uprostřed v modrém mluvčí Amadou Abdramane. Snímek z léta 2023

Američané přijdou o velkou leteckou základnu, ze které monitorovali země oblasti Sahelu (oblasti při jižním okraji Sahary). Tuto oblast už roky sužují teroristické akce různých islamistických skupin, z nichž některé se hlásí k al-Káidě a Islámskému státu.

Od převzetí moci loni v červenci nigerská junta – stejně jako vojenské vedení v Mali a Burkině Faso – vypověděla francouzské i další evropské síly a obrátila se s žádostí o podporu na Rusko. Loni v prosinci vyrazil juntou jmenovaný premiér Ali Lamine Zeine do Moskvy, aby tam diskutoval o vojenských a ekonomických vazbách.

Minulý týden dorazili do Nigeru vojenští instruktoři a personál ruského ministerstva obrany, informovala s odkazem na státní televizi RTN agentura Reuters.

Rusko poslalo do Nigeru vojenské instruktory a systém protivzdušné obrany

Svět

Francie bývalou kolonii opustila už loni

V září drželi pučisté na ambasádě několik týdnů jako rukojmí francouzského velvyslance. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil situaci v zemi za neudržitelnou a oznámil stažení vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Nigerijci s bannerem: „Americká armádo, odejdeš, přesuneš se, zmizíš. Žádný bonus, žádné vyjednávání.“ Snímek z roku 2023

Moci se v Nigeru v červenci minulého roku chopila armáda, když zadržela demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma s odůvodněním, že nebyl schopen čelit zhoršující se bezpečnostní a ekonomické situaci země. Do čela vojenské junty se postavil někdejší šéf Bazoumovy prezidentské stráže Abdourahaman Tiani.

Vojenský převrat v Nigeru silně znepokojil západní mocnosti i demokratické africké státy kvůli obavě, že by mohl vést k dalšímu posílení džihádistických skupin v oblasti Sahelu. Niger je bývalá francouzská kolonie, která byla do loňska považována za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti.

Kreml se snaží upevňovat a rozšiřovat své pozice ve střední Africe

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám