Hlavní obsah

V ruské Smolenské oblasti vzplál sklad paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský dron v noci z pátku na sobotu v ruské Smolenské oblasti zapálil sklad paliva, tvrdí gubernátor oblasti Vasilij Anochin. Dodal, že se Rusům ve stejnou dobu podařilo další útoky v oblasti odvrátit. Zásah ruského skladu paliva hlásí i zdroj z ukrajinských obranných složek, který ale nespecifikoval, kde se tento sklad nachází.

Foto: Profimedia.cz

Dron útočící na zásoby paliva

Článek

Ukrajina od začátku roku zvýšila počet útoků na ruské ropné rafinérie. Podle agentury Reuters se tak snaží omezit zisky druhého největšího vývozce ropy na světě, aby měl Kreml méně peněz na financování své invaze.

V západoruské Smolenské oblasti se podle Reuters žádné rafinérie nenacházejí, podle gubernátora Anochina tam ale ukrajinské drony kolem druhé hodiny ranní zaútočily na elektrárnu na fosilní paliva v oblasti městské lokality Kardymovo.

„Následkem práce jednotek vzdušné obrany byly tyto letouny sestřeleny,“ popsal událost Anochin v noci nad ránem s tím, že následkem pádu trosek vzplála nádrž s palivem a mazacím olejem.

Doplnil, že není jasné, zda byl při útoku dronů někdo zraněn. V době vydání gubernátorova příspěvku na Telegramu podle něj s ohněm hasiči stále zápolili.

Na Ukrajině zahynul válečný reportér ruského listu Izvestija

Válka na Ukrajině

Zdroje z ukrajinských bezpečnostních složek Ukrinformu potvrdily, že v noci stály za útokem dronů na osm různých ruských oblastí včetně té Smolenské. Úspěšně zasaženy měly během nich být tři rozvodny a jeden sklad paliva, neuvedly ale, kde se nachází.

Ruský gubernátor v následné zprávě zmínil i další útoky v oblasti, přičemž tvrdil, že byly odraženy. „Zůstaňte, prosím, klidní a nenatáčejte práci jednotek vzdušné obrany. Na místě událostí zajišťují bezpečí záchranné a policejní složky,“ vyzýval.

Rusko útoky dronů na ruské území označuje za terorismus. Ukrajina útoky na rafinérie obvykle oficiálně nepotvrzuje ani nevyvrací, ale uvádí, že jde o legitimní vojenské cíle, jelikož pomáhají ruské válečné mašinérii zasahovat ukrajinská města a infrastrukturu, včetně tamních energetických zařízení.

Sněmovna reprezentantů se přiblížila ke schválení pomoci pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám