Hlavní obsah

Na Ukrajině zahynul válečný reportér ruského listu Izvestija

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihovýchodní Ukrajině zahynul v pátek válečný reportér ruského listu Izvestija Semjon Jeremin. List o tom informoval na Telegramu. Podle něj zemřel 42letý novinář na následky zranění, která utrpěl při útoku ukrajinského dronu. Ukrajina se podle agentury Reuters ke zprávě nevyjádřila.

Foto: telegramový účet iz.ru

Zesnulý reportér listu Izvestija Semjon Jeremin

Článek

Podle listu Izvestija její válečný zpravodaj Semjon Jeremin zahynul v ukrajinské Záporožské oblasti, jejíž část Rusko okupuje. Jeho poslední reportáž se věnovala ruskému pohledu na dronovou válku s Ukrajinou, dodal deník.

Jeremin psal pro list Izvestija o válce na Ukrajině od jejího počátku před dvěma lety, sledoval mimo jiné vývoj bojů o města Mariupol, Marjinka či Vuhledar.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února 2022 na příkaz prezidenta Vladimira Putina. Obsadilo část jejího území a stále okupuje rozsáhlé oblasti na jihu a východě země, přičemž nezastírá, že si je chce přivlastnit.

Zemřelo nejméně 15 novinářů

Kvůli intenzivním dronovým útokům a ostřelování – a rovněž omezením uvaleným na práci novinářů na obou stranách tisíc kilometrů dlouhé fronty – je informování o válce na Ukrajině velmi nebezpečné a velmi složité, napsala k tomu agentura Reuters.

Podle nevládní organizace Výbor na ochranu novinářů zahynulo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 v bojích nejméně 15 žurnalistů.

Zpravodajství o válce na Ukrajině, které je dostupné čtenářům v Rusku, navíc ovlivnila skutečnost, že krátce po zahájení invaze na Ukrajinu schválili ruští zákonodárci trestní odpovědnost za publikaci toho, co státní moc v Rusku označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím.

Hrozí za to trest až 15 let vězení. Moskva také zablokovala řadu zahraničních i opozičních ruských médií, webových stránek i některé západní sociální sítě.

Kulometná věž válčila sama, vojáci pili kávu. Ukrajina buduje armádu robotů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám