FESTIVAL: PONAVAFEST

24

Předjubilejní devátý ročník brněnského PonavaFestu v parku Lužánky představí od 24. do 26. května 2024 na třech pódiích (Hlavní, Yurta, Šapitó) interprety z lokální i celosvětové scény.

I letos se jedná o festival bez plotů a bez vstupného.

Páteční podvečer na hlavním pódiu rozjedou brněnští Noise Flow následováni pařížským freejazzovým sextetem Tikkun. O zábavu se postarají legendární „čeští stouni“ – The Primitives Group of Prague a večer uzavře mysteriózně bizarní Kabinet doktora Caligariho. Po celou dobu na Yurta Stagi poběží program složený z DJ setů, těšit se můžeme na DJ Arsena, vystoupí i Ana Mi a KRABS. V Šapitó je pak, po programu pro nejmenší o víle Erreka Mari od Mikro-teatra, šance počechrat si bránici halasným smíchem, neboť zde vystoupí kaskáda stand-up komiků: Libor Macháček, Dagmar Říhová nebo duo Hranice Humoru.

Sobota je už od brzkého odpoledne naplněna skvělou muzikou, ale i divadelním, literárním a interaktivním programem. Hlavní stage bude patřit bandě Noví Kumpáni, která zpracovává západoafrické rytmy do neotřelých acid jazzových konstelací, následovaná dekadentně teatrálními Fru Fru, zatímco v Yurtě bude stále současně probíhat otevřená syntetizátorová herna od báječných Bastl Instruments a v Šapitó krátké divadelní scénky vystřídají pohodová autorská čtení s vybranými autory (Jonáš Hájek, Jakub Řehák, Elsa Aids). Na hlavním pódiu zapěje a zahraje Jana Vébrová & Band se svým svébytným folklorním přístupem z Lužických hor. Sobota bez řádného undergroundu nemůže být! Proto hlavní program počítá s Plastic People of the Universe, kteří posluchačům nalijí do žil trochu divočiny i melancholie. Na tradiční texty poeticky naváže velkolepé trio Načeva-Koval-Vtípil, které vystupuje velmi výjimečně a pokaždé je premiérou něčeho nového! Yurta Stage bude patřit Bastl Jamu pod taktovkou Bastl Instruments, kteří dají prostor začínajícím i mírně pokročilým producentkám a producentům a umožní jim zahrát si před publikem na „velkém“ zvuku. Během festivalové soboty se vám předvede Kimbo, Doktor z Hor, František Hruška, safraporte, Vlnky, wrong dir<ction a lil john & soya boy, a noční tepání dokončí DJ máúcta. Taneční horečku sobotní noci zaručeně zařídí funkoví šílenci Sajmon & Garfunkers, kteří večer uzavřou, krátce po tom, co v Šapito skončí otevřený literární salon, kam může své texty přijít přečíst úplně každý.

Neděli, poklidný finální den Ponavafestu, se vyplatí zahájit zenovou meditací v Šapitó. O časně odpolední hudbu se nám postará Zóna Art v Yurtě: duo Pěnička a česko-irští Houskeepers, které pak vystřídá série uměleckých performancí a objektů. Tento blok poslouží jako prostor pro propojení českých umělců a umožní prezentaci rozmanitých výstupů, žánrů a forem, které se vyvinuly a stále se vyvíjejí na české umělecké scéně.

Místo bude i na různá představení v Šapitó: nenechte si během festivalu ujít divadlo DIP, Storytelling Workshop, či Josefa Ference a jeho brontosauří písně.

Na mezinárodní hlavní stagi v neděli vystoupí prvně improvizačně multižánrové uskupení Tongu. Svou debutovou desku Laila Tov představí zpěvačka Marie Puttnerová, na třetí v pořadí se můžeme těšit na dva kamarády producenty s elektro-písničkářským projektem Blue Uandi – Martina Konvičku a Davida Machovského. Poslední velkolepou vložkou budou severští Maca Conu (DK/NO/BE), mezinárodní jazzový kvartet, který pod vedením klavíristy Jonase Cambiena letos vydal nové stejnojmenné album.

FESTIVAL: PONAVAFEST

KDY: 24.–26. května 2024
KDE: Park Lužánky, Brno
VSTUPNÉ: zdarma
VÍCE INFORMACÍ: oficiální stránky PonavaFestu