Je to zhruba rok, co byly na trh uvedeny první 27″ OLED monitory, přestože existovaly určité rozdíly ve funkcích a výkonu, všechny měly jednu věc společnou. Všechny byly postaveny na první generaci panelu WOLED společnosti LG.Display, který měl rozlišení 2560 x 1440 a obnovovací frekvenci 240 Hz. Ovšem dnes jsme o rok dále a Dell nám na test zaslal monitor Alienware AW2725DF s obnovovací frekvencí 360 Hz.

V roce 2024 jsme poprvé viděli uvedení alternativního panelu OLED, protože společnost Samsung Display začala vyrábět vlastní 27″ 1440p panel v řadě QD-OLED třetí generace. To znamená jiný povrch obrazovky, jiný barevný gamut, jiný výkon HDR a vlastnosti kvality obrazu a lepší obnovovací frekvenci až na 360 Hz, což je 50% nárůst v široké škále stávajících 240Hz modelů. První monitor uvedený na trh, který používá tento nový panel Samsung QD-OLED, je právě Dell Alienware AW2725DF, který máme nyní k recenzi.

Klíčové vlastnosti:

  • Úhlopříčka – 27″
  • Rozlišení – 2560 × 1440 (W)QHD
  • Poměr stran – 16:9
  • Odezva – 0.03 ms
  • Obnovovací frekvence  -360 Hz
  • Jas – 400 cd/m2
  • Rozhraní – USB 3.1 Typ A, USB-C, DisplayPort, HDMI 2.1
  • Vybavení – BlueLight Filter, Flicker-Free, HDR, VRR, Pivot, USB Hub, VESA
  • Rozměry – (Š x V x H): 609,11 x 516,2 x 243,69 mm
  • Váha – 6.6 Kg

Alienware AW2725DF vypadá jako monitor Alienware. To znamená atraktivní luxusní sci-fi vzhled s těžící z ultratenkého designu OLED, který umožňuje monitoru dosáhnout tenkých rámečků na všech stranách a tenkého profilu na zadní straně. Standardní přítomné LED motivy lze ovládat softwarem Dell AlienFX, který dokáže ovládat osvětlení na více kompatibilních zařízeních současně. Součástí je ergonomický stojan, který lze nastavit na výšku, sklon a otočení. V případě potřeby se také otočí o 90 stupňů pro použití na výšku. Stojan je robustní s malou šestihrannou základnou, která potěší při umístění monitoru na menší stůl.

Přečti si  Evakuace započne v červnu

Jak jsme již zmínili, Dell AW2725DF je založen na panelu QD-OLED společnosti Samsung, který nabízí lepší barevný výkon než panely W-OLED od společnosti LG. Získáte širší pokrytí barevného prostoru a vyšší objem barev, což má za následek sytější a jasnější barvy. Další výhodou, kterou mají panely QD-OLED oproti technologii W-OLED, je lepší čitelnost textu. Bylo vylepšeno rozložení subpixelů, takže je minimalizováno rušení v jemných detailech. Na rozdíl od 32″ modelu Alienware  AW3225QF námi recenzovaný monitor AW2725DF nepodporuje Dolby Vision. Podporován je standardní formát HDR10 a pod volbou Smart HDR v nastavení monitoru je na výběr několik možností HDR – doporučujeme použít režim HDR Peak 1000. Dell AW2725DF je fantastický pro HDR. Jeho extrémně široký barevný gamut HDR zajišťuje, že filmy a pořady vypadají tak, jak zamýšleli tvůrci, s živými barvami a jemnými tmavými odstíny viditelnými vedle sebe. Barvy jsou také extrémně bohaté a živé, takže herní prostředí působí živě a jako živé. Černá barva je hluboká až inkoustově černá. Obraz má neuvěřitelnou přesnost a široké pozorovací úhly. Dell AW2725DF má vysokou obnovovací frekvenci 360 Hz. I když rozdíl mezi 240 Hz a 360 Hz není velký, stále si ho můžete všimnout, protože pohyb je jasnější.  Obnovovací frekvence 360 Hz zjemňuje obraz. I ty nejmenší detaily zůstávají viditelné v rychle se pohybujících objektech. Jména postav a jednotlivá znaménka v ukazatelích hitpointů zůstávají jasně viditelné. Při rychlém pohybu kamery zleva doprava zůstávají vidět i ty nejjemnějsí detaily, vše samozřejmě bez duchů. Odezvu uvádí výrobce (0,03 ms) Monitor nabízí filtr  modrého světla, který umožňuje dlouhé hraní her bez únavy očí. AW2725DF nabízí obnovovací frekvenci (VRR) a byl certifikován v rámci schématu AMD ‚FreeSync Premium Pro.

Přečti si  Mód přináší DLSS 3 i na grafické karty řady Nvidia RTX 20 a 30

Video konektivita zahrnuje dva porty DIsplayPort 1.4 a jeden HDMI 2.1. DisplayPort je vyžadován pro sledování monitoru v rozlišení 1440p a jeho maximální obnovovací frekvenci 360 Hz. Port HDMI může dosáhnout pouze 1440p při 144 Hz. Abychom byli spravedliví, je to menší problém, než by se mohlo zdát. Port HDMI je k dispozici pro herní konzole a zařízení domácího kina, jejichž výstupní frekvence je obvykle 60 Hz až 120 Hz. Monitor nabízí dále 2x display port 1.4. 1x upstream port USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) Type-B (zadní) 2x USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) downstream port typu A (zadní). 1x downstream port USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) Type-C, který podporuje nabíjení BC1.2 (dole). 1x port USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) Type-A downstream (dole).

Menu se ovládá pomocí jediného joysticku ve spodní části obrazovky. To poskytuje rychlý, svižný a intuitivní přístup k nabídce a funguje dobře. V nabídce je standardní množství nastavení, se kterými si můžete hrát, a svou práci plní dostatečně dobře.

Alienware AW2725DF je vynikající herní monitor. Má skvělé výsledky téměř ve všech měřítkách ať už jde o hraní, sledování videa nebo práce. Má skvělou přesnost, živost barev a kontrastu a také poskytuje špičkovou čistotu pohybu v rychlých hrách. Dá se říci, že nenajdete na trhu lepší 27″ QD -OLED monitor. Jediný zápor, který jsem objevil, tady bude zjevně Váš systém, který se bude snažit utáhnout v dnešních hrách při rozlišení 1440p obnovovací frekvenci 360 Hz.

PŘEHLED RECENZE
Alienware AW2725DF
95 %
recenze-alienware-aw2725df-360-hz-monitor-je-to-vubec-mozne-vyuzitAlienware AW2725DF je vynikající herní monitor. Má skvělé výsledky téměř ve všech měřítkách ať už jde o hraní, sledování videa nebo práce. Má skvělou přesnost, živost barev a kontrastu a také poskytuje špičkovou čistotu pohybu v rychlých hrách. Jeho jediným limitem bude tvoje PC sestava.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno