Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
21. dubna 2024 15:00
Čas čtení 0:51

V USA se chystá zákaz TikToku. Nový zákon už prošel sněmovnou

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
V USA se chystá zákaz TikToku. Nový zákon už prošel sněmovnou
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/volně k užití

Sněmovna reprezentantů schválila v dalším čtení zákon, který by v zemi zakázal sociální síť TikTok.

Zákon nyní poputuje do Senátu. Jak dopadne čtení tam, je nejisté, hlasovat by se mělo příští týden. Prezident Joe Biden už dříve oznámil, že by zákon podepsal, informoval britský deník The Guardian.

Zákon v tomto čtení prošel s poměrem hlasů 36 : 58. „Tento návrh zákona chrání Američany a zejména americké děti před zhoubným vlivem čínské propagandy v aplikaci TikTok. Tato aplikace je špionážním balónkem v telefonech Američanů,“ uvedl texaský republikánský zástupce Michael McCaul, autor návrhu zákona.

Právě čínská vlastnická struktura trápí USA nejvíce. Společnost ByteDance, která sociální síť vlastní a je napojená na čínskou vládu, má nyní rok na to, aby TikTok prodala. Pokud se tak nestane, sociální síť už si Američani*Američanky nestáhnou, protože pro provozovatele jako Apple nebo Google by bylo nezákonné, aby byla aplikace přístupná ke stažení. Více o tomto zákonu jsme psali i v našem článku tady.

USA by nebyly první, kdo by TikTok omezil či zakázal. Už teď ho nerozjedeš třeba v Indii, kde mají své vlastní napodobeniny jako MX Taka Tak nebo MojZ politických a bezpečnostních důvodu ho zabanovali třeba v Somálsku nebo na Taiwanu, kvůli „zachování společenské harmonie“ pak třeba i v Nepálu. 

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Z bezpečnostních důvodů ho nemohou používat vládní představitelé*představitelky v mnoha západních zemích, včetně zástupců*zástupkyň Evropské unie. Naše kompletní shrnutí o těchto zemích si pak můžeš přečíst tady.

Zpět
Sdílet
Diskuse