Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
21. dubna 2024 8:09
Čas čtení 0:45

Polsko je odhodláno připojit se k programu sdílení jaderných zbraní. Prezident Duda prozradil další podrobnosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Polsko požádalo o zařazení do programu ke 30. červnu 2023.

Polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že Polsko je připraveno zapojit se do programu NATO pro sdílení jaderných zbraní, protože hrozba ze strany Ruska se stupňuje.


Sdílení jaderných zbraní je součástí politiky jaderného odstrašování, která poskytuje jaderné hlavice k použití členským zemím Severoatlantické aliance (NATO), jež nemají jaderné zbraně. Některé země těmito zbraněmi disponují, ale jsou stále pod kontrolou Spojených států.


V rozhovoru pro Fakt.pl, který byl zveřejněn v pátek během jeho nedávné návštěvy USA, Duda uvedl, že program sdílení jaderných zbraní je již „nějakou dobu“ předmětem polsko-amerických rozhovorů.

Rusko militarizuje Kaliningrad

„O tomto tématu jsem již několikrát mluvil. Musím přiznat, že jsem vyjádřil naši připravenost. Rusko stále více militarizuje Kaliningrad. A nedávno poslalo své jaderné zbraně do Běloruska,“ dodal.


„Pokud se naši spojenci rozhodnou poslat jaderné zbraně na naše území v rámci programu posílení východního křídla NATO, jsme na to připraveni,“ řekl.


„Jsme spojencem v NATO a v tomto smyslu máme závazky. Jednoduše budeme uplatňovat společnou politiku,“ dodal Duda.


Od listopadu 2009 jsou americké jaderné zbraně rozmístěny v Belgii, Německu, Itálii a Nizozemsku v rámci mise Nuclear Sharing Mission. Polsko požádalo o zařazení do programu ke 30. červnu 2023.

Duda
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse