Čtyři Němci čelí trestnímu oznámení kvůli oslavě Hitlera u jeho rodného domu

foto Auto projíždí kolem rodného domu Adolfa Hitlera v rakouském městě Braunau am Inn, 16. listopadu 2023.

Vídeň - Dva německé páry čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z porušení zákona zakazujícího předvádění nacistických symbolů a gest kvůli tomu, že si o víkendu připomněly výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera u jeho rodného domu v hornorakouském Braunau. Podle agentury APA k němu mladá čtveřice z Bavorska položila květiny, pózovala a jedna z žen i hajlovala.

Fotogalerie

Dva mladé páry navštívily Hitlerovo rodiště v sobotu, v den jeho narozenin 20. dubna. Skupina Němců ve věku od 24 do 31 let podle rakouské policie pochází z Plattlingu v bavorském okrese Deggendorf. Dvě sestry a jejich partneři zajeli do Braunau, aby k diktátorově rodnému domu položili bílé růže, uvedla dnes policie.

Policejní hlídka zpozorovala, že jedna z žen hajlovala. Při výslechu tato 26letá žena uvedla, že zakázané gesto ukázala žertem. Policie však v jejím mobilním telefonu objevila komunikaci mezi čtyřmi zúčastněnými s texty a fotografiemi se vztahem k národnímu socialismu.

V době kolem výročí Hitlerova narození policisté každý rok více hlídkují kolem rodného domu někdejšího nacistického vůdce.

V říjnu začala přestavba budovy, která je ve vlastnictví státu a v budoucnu má být využívána jako policejní stanice a ke školením v oblasti lidských práv. Přestavba má zabránit tomu, aby neonacisté areál navštěvovali jako poutní místo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď