Na jihu Pásma Gazy našli na nemocničním dvoře těla 210 lidí, uvádí Palestinci

foto Ilustrační foto - Trosky ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy po izraelských útocích, 6. března 2024.

Tel Aviv - Těla 210 Palestinců vyzvedli od pátku pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. V Pásmu Gazy od začátku izraelské operace loni v říjnu zemřelo nejméně 34.151 Palestinců a 77 084 jich bylo zraněno, uvedly dnes tamní úřady.

Pohřebiště v nemocnici Násir bylo vybudováno v březnu v době, kdy budovu obléhaly izraelské síly. Lidé nemohli mrtvé uložit na hřbitově, a tak vykopali hroby na dvoře nemocnice, uvádí palestinský úřad civilní obrany. Od pátku bylo z nemocničního dvora podle něj vyzvednuto celkem 210 těl.

Civilní obrana uvedla, že některá těla patřila lidem, kteří zemřeli během obléhání nemocnice, a další lidem, kteří byli zabiti při zátahu izraelských sil na nemocnici, který se odehrál rovněž minulý měsíc.

Poté, co se izraelská armáda z Chán Júnisu stáhla, místní obyvatelé se na místo vrací a hledají těla svých blízkých, aby je mohli pochovat na standardních pohřebních místech.

Týden po stažení izraelských vojáků z města Chán Júnis začali pracovníci palestinského úřadu civilní obrany vyzvedávat těla. Mezinárodní výbor Červeného kříže poskytl palestinské civilní obraně 1500 pytlů na mrtvoly a ochranné vybavení, aby bylo možné těla přemístit a vykopat hroby.

Izrael vyslal své vojáky do Chán Júnisu v prosinci v rámci své pozemní ofenzivy, která byla odpovědí na útok palestinských ozbrojenců ze 7. října, při němž bojovníci Hamásu zabili téměř 1200 lidí a asi 250 osob unesli na palestinské území. Na 130 z nich stále zadržují, několik desítek rukojmích však zřejmě v zajetí zemřelo. Na palestinské straně si válka podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádala životy 34.151 lidí, dalších 77.084 Palestinců utrpělo v bojích zranění. Mezi mrtvými jsou bojovníci Hamásu, většina jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď