Zavřít reklamu

Pokud jde o bezkontaktní platby na platformě iOS, je zde jen jedna služba a jeden poskytovatel. Jde samozřejmě o Apple a jeho Apple Pay. Brzy se to má ale změnit a v tomto ohledu není vhodné na EU úplně nadávat. Můžeme na tom totiž opravdu vydělat. 

Apple Pay je mobilní platební služba, která umožňuje uživatelům provádět platby osobně, v aplikacích nebo na webu – iPhonem, iPadem, Apple Watch i počítačem Mac. O komunikaci s prodejními systémy se zde stará NFC. Jenže obecně k němu Apple nedává přístup třetím stranám, a to ani v případě příslušenství, které by jej nějakým způsobem chtělo více využívat. 

Služba byla představena v roce 2014, do České republiky ale s plnou parádou vtrhla až na začátku roku 2019, s počáteční podporou u 8 bank, mezi které patřila např. Česká Spořitelna, Komerční banka, ale i Air Bank, mBank nebo Twisto. Seznam se samozřejmě postupně rozšiřoval a funkce získávala na oblibě, kdy dnes není problém zaplatit skrze Apple Pay prakticky cokoli a kdekoli (samozřejmě tedy tam, kde jsou terminály).

Výhody mohou převládat 

Evropská komise se však nyní chystá schválit dříve oznámené změny zásad společnosti Apple týkající se přístupu k čipu NFC na iPhonech zejména s ohledem na zvýšení konkurence na trhu bezkontaktních plateb. Toto rozhodnutí komise bude oficiálně oznámeno v následujících týdnech. Díky těmto změnám se tak budou moci aplikace třetích stran moci stát výchozí aplikací peněženky, která se zobrazí, když uživatelé dvakrát kliknou na boční tlačítko iPhonu nebo podrží svůj telefon u platebního terminálu. 

Jenže problém je zde ten, že toto se opět vztahuje jen a pouze na aplikace dostupné v rámci Evropské unie, nikoli celosvětově. Problém je tak zjevný. Naučíte se používat danou službu, která ale vlastně funguje jen v EU. Jakmile mimo členské státy vycestujete, máte problém. Samozřejmě je pravděpodobné, že drtivá většina plateb bude probíhat v tuzemsku, je to ale zase jen polovičaté řešení, které nepočítá s globálním dosahem, stejně jako je tomu v případě alternativní distribuce obsahu. 

Pro běžného uživatele prakticky nemá smysl přecházet na jinou platící platformu, než je Apple Pay, kdy je tato funkce jednoduchá a pohodlná a už ji opravdu dobře známe. Tedy pokud od vývojáře k používání právě jeho aplikace nedostaneme jasné benefity. U mnoha institucí náme, známe a plníme určité podmínky k získání bonusového úročení, kdy jde typicky o nutnost podstoupit alespoň tři platby kartou za jeden měsíc. Mohlo by k tomu tak přibýt i to, aby uživatel vyloženě zaplatil skrze aplikaci banky a třeba dostal ještě o procento víc. Pak jsou zde ještě možnosti cashbacků atd. 

V takovém případě budou podobné platformy pro Apple Pay zásadní konkurencí, se kterou si u nás nebude moci Apple poradit, protože ty pravé finanční služby nabízí jen na domácím trhu. Pro banky to pak může být i zajímavý artikl k tomu získat nové klienty, nebo si alespoň více zavázat ty stávající. 

Možná z toho nic nebude 

Apple až dosud na iPhonu přísně blokoval přístup k jeho bezkontaktnímu NFC čipu s odvoláním na uživatelskou zkušenost, soukromí a bezpečnost. To také dalo Apple Pay ten monopol, který na platformách Applu má a který se EU, do jisté míry právem, nelíbí. Aby ale vývojáři aplikací mohli tato oprávnění získat, musí o ně přímo požádat společnost Apple. Musí totiž splňovat různé průmyslové standardy a vlastnit příslušné licence k provozování spotřebitelských plateb. 

Je klidně ale také možné, že to celé jen prošumí. Alternativních obchodů s digitálním obsahem pro iOS také zatím příliš nemáme, protože mnohým vývojářům vlastně celé uvolnění v té podobě, v jaké je přítomno, nemusí dávat smysl. A to může být případ i přístupu k NFC. 

.