Fialova vláda dál ožebračuje český národ, říká Okamura

politika

Předseda SPD Tomio Okamura okomenoval výdaje průměrné české domácnosti na bydlení a na paškál si vzal celou Fialovu vládu. Vyčetl jí především nezvládnutí energetické krize a neustálé zdražování cen.

Fialova vláda dál ožebračuje český národ, říká Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
22. dubna 2024 - 06:30

„Fialova vláda dál ožebračuje český národ. Výdaje průměrné české domácnosti na bydlení loni podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 21,7 procenta. Měsíčně tak vydávala 8299 korun, což bylo 16,7 procenta jejích čistých příjmů. Podíl se proti předchozímu roku zvedl z necelých patnácti procent. Za nárůstem vydané sumy a podílu je zdražení energií, vody i nájmů. Odpovědnost nese Fialova vláda, protože především kvůli zdražování energií s zdražovalo téměř vše.

Výdaje za plyn se meziročně zvedly zhruba o 44 procent, za elektřinu o 26 procent, za vodné a stočné o dvanáct procent a za nájemné asi o šest procent. „Výdaje na bydlení v posledních letech poměrně významně rostou. Do roku 2021 byl růst pozvolný, v roce 2022 se výdaje zvedly o 10,4 procenta a v roce 2023 meziročně o 21,7 procenta,“ řekla Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ. Údaje uvedla ČT24.



Téměř dvě pětiny domácností žily ve vlastním domě a zhruba 29 procent ve vlastním bytě. Družstevní byt mělo asi šest procent lidí. V nájmu bydlela víc než pětina. Meziročně jich podle Měřinské „lehce přibylo“. Zbývajících šest procent osob pobývalo u příbuzných a známých.

Na bydlení ve vlastním domě loni náklady činily 7678 korun, tedy 13,5 procenta příjmů. Téměř tři čtvrtiny částky se utratily za energie. V nájmu lidé dali v průměru 12 251 korun měsíčně. Bylo to 30,3 procenta jejich čistých příjmů. Víc než dvě pětiny částky putovaly do nájemného. Průměrní obyvatelé nájemních bytů by tak měli nárok na příspěvek na bydlení. Dávku je možné získat, pokud se za bydlení utratí přes třicet procent příjmu. Takže Fialova „konzervativní“ vláda české občany žene do závislosti na dávkách.

Psali jsme:

Ti, kteří měli vlastní byt, měsíčně za bydlení platili loni průměrně 6996 korun. Utratili tak 14 procent svých čistých příjmů. Pobyt u příbuzných či známých vyšel v průměru na 5815 korun měsíčně. Bylo to 17,6 procenta příjmu. U rodiny či Podle Měřínské pobývají u přátel nejčastěji studenti a nízkopříjmové rodiny," uvedl k výdajům průměrné české domácnosti na bydlení na sociální síti Facebook předseda SPD Tomio Okamura.

(dan, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif