Odmítáme být pouze stafáží, vzkazuje prezidentovi Schillerová

politika

Bývalá ministryně financí a místopředsekdyně hnutí ANO Alena Schillerová vyjádřila veřejně svůj nesouhlas s aktuálním projednáváním důchodové reformy. A prezidentovi i současné vládě vyslala jansý vzkaz.

Odmítáme být pouze stafáží, vzkazuje prezidentovi Schillerová
Alena Schillerová (ANO)
21. dubna 2024 - 06:30

Jak uvedla Schillerová, hnutí ANO se nebude účastnit dalších jednání, která byla naplánována u prezidenta Petra Pavla. Důvodem je přístup premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury, kteří údajně deklarovali přijetí reformy bez ohledu na diskuse s opozicí.

Schillerová také poukázala na to, že setkání u prezidenta by za těchto okolností nemělo smysl. 

„Odmítáme být pouze stafáží," uvedla Schillerová. ANO zároveň adresovalo prezidentovi dopis s podrobným vysvětlením svého stanoviska a alternativním návrhem řešení důchodového systému.

Hnutí ANO zdůrazňuje, že se zásadně staví proti zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu a jakýmkoli změnám ve valorizačním mechanizmu, které by poškodily seniory. Schillerová také poukázala na fakt, že výdaje České republiky na důchody, přibližně 8 % HDP, jsou v rámci OECD jen mírně nad průměrem.



Z historického pohledu připomíná, že varování před kolapsem důchodového systému, které zazněla v roce 2010 od vlády ODS a TOP 09, se nenaplnila. Navíc, hnutí ANO předalo nynější vládě po covidovém propadu téměř vyrovnaný důchodový systém.

„Správnou cestou důchodové reformy je podle nás hledat nové zdroje a zároveň snižovat podíl šedé ekonomiky, dále důsledný výběr daní, snižování provozních výdajů ministerstev, Úřadu vlády České republiky a dalších státních institucí, stejně jako podpora dlouhodobého hospodářského růstu a porodnosti prostřednictvím prorodinné politiky nebo nový zdroj přímého financování důchodů s garancí státu (takzvaný investiční pilíř)," napsala na sociální síti facebook Schillerová.

Psali jsme:

V závěru Schillerová nastiňuje, že ANO plánuje hledat nové zdroje financování, snižovat šedou ekonomiku a podporovat hospodářský růst a porodnost. Toto vše má být součástí jejich volebního programu pro nadcházející sněmovní volby.

Schillerová tímto vzkazuje, že hnutí ANO si přeje otevřenou a inkluzivní debatu o důchodové reformě, na rozdíl od současného přístupu vlády.

(nov, prvnizpravy, screen. fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif