Prokletí brněnských bytů aneb korupce až na kost

politika

Brno, kde se korupce stala takřka synonymem pro bytovou politiku, znovu zaplavuje titulky novin. Řada politiků a podnikatelů se ocitla v síti zločinů, které nás nutí zamyslet se nad povahou těchto nekalých praktik.

Prokletí brněnských bytů aneb korupce až na kost
Ilustračí foto
21. dubna 2024 - 07:03

Nejde o izolované případy. Nejde o náhodu. Je zřejmé, že v Brně se korupce ujala tak pevně, že se bez hluboké a důkladné reformy neobejdeme.

Nejnovější kauza se točí kolem vedoucího pracovníka policie, obviněného z podplacení za účelem získání bytu pro příbuznou. Jak můžeme očekávat spravedlnost, když ti, kdo by měli korupci stíhat, jsou sami zapleteni do sítě nelegálních aktivit? Příběh sahá od bývalého předsedy bytové komise až po vedoucí pracovníky na magistrátech.

Vezměme si například obžalobu organizované zločinecké skupiny obviněné z přijímání úplatků pro neoprávněné přidělování městských bytů. To, že vysocí úředníci města jsou součástí tohoto korupčního kolotoče, nás musí vést k zamyšlení, jak hluboko je systém nakažen.

Ať už je důvodem chybějící kontrola, nebo prostě morální zkaženost těch na vrcholu, jedno je jisté: Brno potřebuje čistku. Není dostatečné vyšetřit jednotlivce; musíme přepracovat celý systém. Od transparentního přidělování bytů, přes pevná pravidla pro kontrolu a tresty pro ty, kdo pravidla porušují, až po obnovení důvěry veřejnosti v integritu těch, kdo spravují město.



Kauzy se nesmí stát běžnou součástí brněnského byrokratického stroje. Je čas na změnu, je čas ukončit toto prokletí a vrátit Brno lidem, ne korupčníkům.

Pokud bylo Brno v minulosti epicentrem korupčních skandálů, musíme s napětím sledovat, jak tato zkušenost ovlivní politiky, kteří nyní zastávají klíčové pozice v celostátní vládě. Premiér Petr Fiala, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ministr životního prostředí Petr Hladík, všichni s brněnskými kořeny, se musí zvlášť snažit, aby se zajistilo, že korupční praktiky, které tak poškodily jejich rodné město, se nepřenesly do vrcholných sfér státní moci.

Je alarmující, když město, které by mělo být příkladem pro ostatní, se stane známé svými negativními praktikami. Nyní, když tito politici zastávají národní úřady, jsou pod zvláštním drobnohledem. Veřejnost i média by měly být mimořádně bdělé, aby případné tendence k obnově stávajících korupčních struktur na vyšších úrovních byly včas odhaleny a řádně řešeny.

Psali jsme:

Právě z Brna, kde se projevila korupce ve velkém měřítku, by měla přijít iniciativa pro čistější politiku. Ti, kdo se dostali z městské politiky do vládních křesel, by měli být první, kdo ukáže, že je možné působit transparentně a bez úplatkářství. Zodpovědnost leží na jejich bedrech nejen za jejich přímé akce, ale i za to, jaký příklad dají ostatním v politice.

Je třeba, aby tito politici aktivně pracovali na posílení kontrolních mechanismů a zlepšení legislativy proti korupci, aby už nikdy nedošlo k situaci, kdy by byty nebo jiné státní zdroje byly předmětem podobných skandálů. Pouze tak můžeme skutečně doufat, že "brněnská městská korupční nemoc" neinfikuje další úrovně vládní správy.

Situaci v Brně ilustruje i nejnovější zpráva kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Jak před pár dny uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej, podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Jedním z obviněných lidí je pracovník bytového odboru úřadu městské části.

„Dvě osoby jsou stíhány za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, kterým v případě pravomocného rozsudku hrozí tresty odnětí svobody až na deset let," vysvětlil novinářům Jaroslav Ibehej. Další čtyři lidi NCOZ stíhá za podplacení. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí až šestileté tresty vězení.

Kvůli podezření z machinací s byty zasahovali policisté i v říjnu 2022 v části Brno-středm, kdy zadrželi osm lidí. V listopadu 2022 následovala třetí kauza, volně související s předchozími případy, a to kvůli podezření z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif