Pozůstalí obětí masakru si zaslouží pravdu, říká Hašek

politika

Dnes uplynuly čtyři měsíce od střelby, při níž na Filozofické fakultě UK v Praze zemřelo 14 lidí. Stále však není jasné, co tragickým událostem předcházelo ani jaký byl motiv vraha. K věci se vyjádřil bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

Pozůstalí obětí masakru si zaslouží pravdu, říká Hašek
Michal Hašek (PRO)
21. dubna 2024 - 13:15

Vyšetřování stále provází pečlivé utajení, které se však čím dále více podepisuje na psychice pozůstalých.

„Každá moje myšlenka je spojená se snahou dobrat se pravdy, aby to člověk mohl uzavřít,“ řekl serveru lidovky.cz Lenka Šimůnková, matka zavražděné Elišky, která studovala češtinu pro neslyšící.

Nedostatek informací z pátrání se matka zesnulé Elišky snaží vykrýt vlastní aktivitou. Dokonce už kvůli tomu navštívila osobu blízkou Davida K., který zabíjel. I tak se maminka Elišky dostala k novým informacím. Třeba že si blízké okolí Davida K. myslí, že nevraždil předtím v Klánovicích, že byl údajně silně ovlivněn neznámým mužem. A že byl zatažen do obchodu se zbraněmi. Nic z toho se dosud nepotvrdilo. Policie v minulosti opakovaně popřela, že by střílel ještě někdo jiný, ačkoli se takové spekulace objevily již v den události 21. prosince.

Šimůnková mluvila o ztrátě dcery již v únoru v pořadu 168 hodin ČT a i dnes má za to, že jí stále chybí pravda, co se vlastně stalo.



Na nedostatek informací upozorňuje již delší dobu řada vrcholných politiků i známých osobností. Odpovědi ale stále nepřicházejí. Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který nyní působí ve vedení jihomoravské krajské organizace strany PRO situaci okomentoval.

„Otazníků k masakru na FF UK v Praze neubývá, ale spíše přibývá. Lidovky.cz přinesly rozhovor s matkou jedné z obětí, která se sama snaží získat odpověd na otázku PROČ. A ikdyž dosud není skončeno policejní vyšetřování, parlament dosud neustavil vyšetřovací komisi, z toho rozhovoru celkem mrazí… Zaznívají totiž informace a názory, které neodpovídají dosud  prezentovaným výsledkům vyšetřování - o vraždě v Klánovickém lese, o vraždě otce, o dioptrických brýlých, které si pachatel masakru měl nechat doma, o údajném obsahu “dopisu” pachatele, o údajné roli další osoby - bývalého policisty.

Psali jsme:

Je toho ještě dost, co samozřejmě musejí prověřit orgány činné v trestním řízení, protože žádná indicie, žádná informace nesmí zůstat opomenuta či přehlédnuta. Všichni ti mrtví a zranění z FF UK i z Klánovic a jejich pozůstalí si zaslouží důkladné prošetření a na jeho konci pravdu o tom, co a jak se skutečně stalo," okomentoval vyšetřování a stále spoustu nezodpovězených otázek na svém facebooku Michal Hašek.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif