Rizika ponese stát, zisky odtečou a černý Petr zůstane nám

politika

U příležitosti návštěvy Ústeckého kraje jsme se zeptali bývalého ministra dopravy úřednické vlády Jiřího Rusnoka a generálního inspektora Českých drah Zdeňka Žáka.

Rizika ponese stát, zisky odtečou a černý Petr zůstane nám
Zdeněk Žák, bývalý ministr dopravy
21. dubna 2024 - 13:30

Co víte o specifických problémech kraje a co na ně říkáte?


Vím o nich docela dost. Jen nesouhlasím s tím slůvkem specifické. Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veřejných. A nejen na vládní úrovni. Uvedu vám dva příklady. Jako nejspornější problém široko daleko vidím záměr těžby lithia. Na celé věci vidím jako velmi pozoruhodné, že jako téměř vždy přichází celý projekt tak říkajíc s křížkem po funuse.



Vzděláním i srdcem jsem energetik (vystudoval VUT v Brně a je jedním z nositelů myšlenek chytrých sítí a levné energie- pozn. red.) a věřte mi, doba lithiových baterií končí, světovou produkci ovládli Číňani a ceny prudce klesly. A věděli jste, žeu nás je v hornině jen cca desetina lithia? „Překutáním“ Krušných hor tedy způsobíme na kilogram získaného lithia desetinásobnou škodu než v afrických a jiných nalezištích. Tradičně je vše nastaveno tak, že rizika zůstanou v rukou státu, zisky odtečou do zahraničí a černý Petr zůstane obyvatelům.

Víte o tom, že se měl letos kolaudovat obchvat Bíliny?

Ano, stavba po desetiletí úporných snah a nekonečných projednávání byla ve stadiu, kdy se mohla začít stavět. A našezdejší lokální politické elity se rozhodly desetiletí příprav hodit do koše. Nic proti tunelu, i já bych si ho přál. A dokonce vím, že ho bylo možno s obchvatem elegantně zkombinovat. Já hovořím o pověstném vrabci v hrsti, nebo holubu (v tomtopřípadě virtuálním) na střeše, do kterého se naši představitelé zamilovali. Mnoho podobných staveb jsem nejen jako ministrdopravy pomáhal odblokovat a zrealizovat a velmi se obávám stavu, kdy místoslibovaného tunelu místním politikům, alehlavně našim spoluobčanům zůstanou jen oči pro pláč. V infrastruktuře platí, že se musíte rozhodnout pro správnou věc a za tou jít s buldočí zarputilostí a nenechat se vracet stále na začátek.

Mimochodem, hovoříte o levných energiích. Nevidíte nějakou „fatu morgánu“?

Naprosto zodpovědně tvrdím, že na všechny problémy dnešní doby existují reálná řešení, plně v kompetenci našich politiků. Jen mít odvahu bojovat za naše lidi. V připravovaném rozhovoru vám ukážu, jak snadné mohlo a může být, aby naši občané i firmy platili čtvrtinu dnešních cen elektřiny. Možná inspirace, koho příště (ne)volit?

Psali jsme:

Víme, že jste v Ústeckém kraji častým hostem. Co vás sem přitahuje?

Kromě silných osobních vazeb mne již od dětství, kdy jsem prochodil snad každý kout zdejší krajiny, přitahují její mnohdyaž brutální kontrasty. Ale nejvíce její lidé.Troufám si tvrdit, že jejich duši trochu rozumím a je mi mezi nimi dobře. Může zato nejen znalost zdejšího kraje, ale i osobní zkušenost. V dětství se totiž rodiče za prací odstěhovali na sice vzdálené, ale svými problémy a svéráznou mentalitou obyvatel zdejšímu kraji velmi podobné hornické Ostravsko.

 (nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif