Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
včera 22. dubna 2024 16:52
Čas čtení 1:23
Barbora Adamkovičová

Po vstupu do jeskyně se turisté nakazili smrtícím virem, který jim rozleptal tělo. Podle WHO může způsobit další pandemii

Po vstupu do jeskyně se turisté nakazili smrtícím virem, který jim rozleptal tělo. Podle WHO může způsobit další pandemii
Zdroj: Freepik/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vědci označili virus za další pandemickou hrozbu. Proti této nemoci zatím neexistuje žádný lék.

Přezdívá se jí nejsmrtonosnější jeskyně na světě. Vytesaly ji kly slonů, kteří olizovali sůl z jejích stěn. V roce 1980 však jeskyni Kitum, která se nachází v keňském národním parku Mount Elgon, navštívili dva turisté a nakazili se zvláštním virem, který způsobuje leptání těla a je známý jako Marburg. Podle Daily Mail turisté brzy poté zemřeli.

Doporučeno
Žebříček: Kde v Evropě ochutnat nejlepší pivo? Česko bodovalo hned dvakrát Žebříček: Kde v Evropě ochutnat nejlepší pivo? Česko bodovalo hned dvakrát 20. dubna 2024 7:38

„Tkáň na obličeji se jim rozpouštěla a zdálo se, že jim obličej visí z čelistí,“ píše se v knize o incidentu v jeskyni. O několik let později si vyžádala další oběť, tentokrát dánského studenta, kterého postihl stejný osud.

Smrtící virus Marburg má po nakažení až 88procentní úmrtnost a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobuje hemoragickou horečku, která poškozuje krevní oběh a oslabuje organismus. Patří do stejné skupiny virů jako ebola a podle WHO představuje pandemickou hrozbu.

Virus se může šířit tělesnými tekutinami, nebo dokonce dotykem. Inkubační doba viru se u lidí liší – nakažení se může projevit za 2 až 21 dní. Lékaři popisují nakažené pacienty jako „duchy“ se zapadlýma očima. Později se virus projeví krvácením z nosu, dásní, očí, nebo dokonce pohlavních orgánů.

Virus způsobují nakažená zvířata, která žila v útrobách jeskyně

Vědci zjistili, že za virulentní jeskyni mohou také minerály v jejích stěnách, kterými se přiživovali buvoli, hyeny, levharti a netopýři, kteří přenášejí nemoci a také patogenní mikroorganismy a bakterie.

O „infekční jeskyni“ se začal zajímat také Lékařský výzkumný ústav armády USA. Ten po incidentech zorganizoval do jeskyně expedici – výzkumnému týmu v ochranných oblecích se odtud podařilo přivézt netopýra. O více než deset let později byl v RNA tohoto zvířete objeven virus Marburg, uvádí Unilad. Smrtící patogen vědci identifikovali v játrech a plicích zvířete.

Doporučeno
Zubří samice zůstaly na Ukrajině samy. Chybí jim samečci ke spáření, změnit to má „zvířecí Tinder“ Zubří samice zůstaly na Ukrajině samy. Chybí jim samečci ke spáření, změnit to má „zvířecí Tinder“ 22. dubna 2024 7:00

Proti tomuto virovému onemocnění zatím neexistuje žádná vakcína, jedinou léčbou je užívání léků na zmírnění příznaků a hydratace nakaženého pacienta.

Domů
Sdílet
Diskuse