Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. dubna 2024 13:01
Čas čtení 0:47

Práce snů? Němci nabízí téměř půl milionu za ležení v posteli, jednoduché to ale není

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Práce snů? Němci nabízí téměř půl milionu za ležení v posteli, jednoduché to ale není
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

V rámci výzkumu letectví a kosmonautiky se lidé mohou zapojit do finančně zajímavého experimentu. Výdělek však není tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát.

O nabídce informoval web Krone. Dobrovolníky shání německé centrum pro letectví a kosmonautiku (DLR). Jedná se o studii v Kolíně nad Rýnem, za 60 dnů nabízí 18 tisíc eur (zhruba 455 tisíc korun).

21. dubna 2024 15:15 Čas čtení 0:42 „Byla to úžasná máma a kamarádka.“ Navigátorka Alena Krejčíková zemřela při nehodě na Rallye Šumava „Byla to úžasná máma a kamarádka.“ Navigátorka Alena Krejčíková zemřela při nehodě na Rallye Šumava

Cílem je pomoci v přípravách na možný let na Měsíc nebo na Mars. Testované subjekty, označené jako „pozemští astronauti“, mají ležet v posteli se sklopeným čelem. Ačkoliv zní tato nabídka téměř bezchybně, nejde o tak snadný úkol. Hlavy účastníků totiž budou nakloněny níže než nohy. „Tlak v hlavě se zvyšuje, fyzická nečinnost způsobuje rozpad svalů a kostí, pocit rovnováhy je zmatený a kardiovaskulární systém se mění,“ uvedl vedoucí studie Edwin Mulder.

Poloha těla má co nejblíže nasimulovat pocit beztíže, který astronauti ve vesmíru zažívají. Do práce se zapojila i organizace NASA. Dobrovolníci tak budou rozděleni do různých skupin. Jedna z nich bude například pomocí popruhů přitisknuta k desce, další bude mít stimulované svaly pomocí elektrických impulsů.

Do studie se mohou přihlásit lidé mezi 24 a 55 lety měřící více než metr a půl a méně než metr devadesát. Podmínkou je i BMI v rozmezí 18 až 30 a dobré zdraví. Účastníci také musí být nekuřáci a mluvit plynně německy. Experiment má začít v září.

Domů
Sdílet
Diskuse