Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2024 7:00
Čas čtení 0:54
Anna-Marie Hanzlíková

Zubří samice zůstaly na Ukrajině samy. Chybí jim samečci ke spáření, změnit to má „zvířecí Tinder“

Zubří samice zůstaly na Ukrajině samy. Chybí jim samečci ke spáření, změnit to má „zvířecí Tinder“
Zdroj: Freepik / vladimircech / volně k užití
ZAJÍMAVOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ OCHRANA ZVÍŘAT UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Zubřím samicím má pomoci obdoba jakési seznamky, tedy služba, která jim hledá nejlepší match. Druhu by jinak v zemi sužované válkou hrozilo vyhynutí.

Velká zubří komunita žila až do počátku války v národním parku Zalissi, asi 300 kilometrů od Kyjeva. Ten byl ale jako klíčová lokalita napadán ruskými vojsky, a tak začala populace zubrů klesat.

Dotklo se to především samců, a tak na Ukrajině zbyly osamocené samičky, které se ale nemají jak rozmnožit a zachovat tak svůj druh. Změnit se to snaží World Wildlife Fund (WWF). Příhodně na Valentýna spustila organizace sbírku, která vybrané prostředky použije na přesun zubřích samic. Těm organizace průběžně hledá samce. Jak sama píše, plní tak roli zvířecí seznamky.

„Přesun jakéhokoliv zvířete, i domácího, vyžaduje důkladnou přípravu a čas. Přesun největšího evropského divoce žijícího zvířete pak vyžaduje rok spolupráce a deset tisíc eur,“ říká o sbírce Bohdan Vykhor, ředitel ukrajinské pobočky WWF.

Složitý proces popisují i na stránkách sbírky. Jsou potřeba nejrůznější povolení, speciální zařízení, příprava zvířete, ale i jeho následný monitoring v novém bydlišti.

Zubři v Evropě žijí v Litvě, Rusku, Slovensku a Polsku, dohromady se jich tu vyskytuje asi sedm tisíc. „Zubr evropský je jedním z nejohroženějších velkých savců na světě a je chráněn na evropské úrovni. WWF se snaží o navrácení zubrů do regionu,“ říká Irene Lucius, regionální ředitelka ochrany přírody WWF pro střední a východní Evropu. „Po dlouhé odmlce tak můžeme nejen oživit populace tohoto ohroženého druhu, ale také obohatit a obnovit zbývající divokou krajinu v Evropě,“ tvrdí o významu zubrů ochranářka.

Domů
Sdílet
Diskuse