Traumatizované dítě je podle organizace SOFA prakticky v každé školní třídě

foto Třída základní školy - ilustrační foto.

Praha - S traumatizovaným dítětem se učitelé setkají prakticky v každé školní třídě. Na tiskové konferenci, která se zaměřila na trauma u dětí a jeho projevy, to řekla předsedkyně neziskové organizace Society for All (SOFA) Lenka Felcmanová. Učitelé i další pracovníci s dětmi a mládeží mají podle ní obrovskou možnost přispět k zotavení dětí z traumatu. Pro podporu nejen pedagogů při práci s traumatizovanými dětmi připravila organizace vzdělávací program. Cílem je podle ní pomoci učitelům, aby se cítili schopní s dětmi pracovat a pomoci jim.

"S traumatizovaným dítětem se můžeme setkat prakticky v každé školní třídě,“ řekla Felcmanová. Připomněla studii, která mapuje četnost negativních zkušeností z dětství, jež byla v Česku realizována v roce 2017. Ve skupině 25 osob ve věku do 18 let se podle této studie s alespoň jednou negativní zkušeností z dětství setká 16 lidí, uvedla Felcmanová. Negativní zkušenosti, které mohou vést k traumatu, jsou podle ní například vystavení domácímu násilí jako oběť i jako svědek, zanedbávání péče, zneužívání dětí, alkoholismus nebo používání návykových látek v rodině nebo rozpad rodiny.

Jedním z významných zdrojů negativních zkušeností v dětství je podle Felcmanové domácí násilí. "Domov pro mnoho dětí není tím bezpečným místem a mnoho z nich se cítí bezpečněji právě třeba ve škole nebo v nějakém kroužku, pokud tam mají možnost navázat nějaký dobrý bezpečný kontakt s další osobou,“ řekla Branislava Marvánová Vargová z organizace Rosa. Děti, které vyrůstají v domácím násilí, podle ní nemají naplňované základní potřeby, jako je potřeba spánku a bezpečí. Pracovníci škol mohou být podle ní ti, kdo si všimnou a odhalí nějaké formy domácího násilí. "Já myslím, že učitel, který se nepotkal s traumatizovaným dítětem, buď není učitel, nebo zavírá oči," řekla ředitelka Základní školy Bečov Markéta Kynclová.

Podle Marvánové Vargové je potřeba, aby pracovníci věděli, jak s oběťmi domácího násilí komunikovat, aby situaci nezhoršili. Pomáhat s jeho odhalením podle ní může aplikace Bright Sky. Při snaze pomoci obětem domácího násilí je podle ní důležité nedávat nevyžádané rady, ale spíše se ptát, co oběť potřebuje.

"My víme, že čím vyšší je ta četnost těch různých zkušeností, tím větší dopad na pozdější život to vystavení těm negativním zkušenostem má,“ řekla Felcmanová. Vlivem negativních jevů v mládí podle ní roste pravděpodobnost problémů duševního zdraví, ale i například civilizačních chorob, jako je závažná obezita nebo srdeční obtíže. Negativní stres v dětství podle Felcmanové ovlivňuje mozek dítěte a jeho vývoj. "U těch dětí zejména ve škole můžeme pozorovat řadu deficitů v učení, ale i v chování,“ řekla.

Podle dětské školní psycholožky Kristýny Šeniglové je důležité, aby děti měly možnost sdílet ve škole své emoce a pocity. Pro učitele je důležité mít možnost sledovat náladu dětí, pomoci může podle ní například relaxační koutek nebo senzomotorické pomůcky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď