Ocenění v anketě Statečné psí srdce získalo za rok 2023 šest psů

foto Slavnostní vyhlášení výsledků 14. ročníku záchranářské ankety Statečné psí srdce. Anketa oceňuje psy, kterým se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také psy, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě, 23. dubna 2024, Praha.

Praha - Ocenění v anketě Statečné psí srdce získalo za loňský rok šest psů. Zasloužili si ho tím, že pomohli zachránit lidský život. Fenka velkého knírače Terezka našla po zemětřesení v Turecku v sutinách ženu, německý ovčák Ajax ze Slovenska zachránil, rovněž po zemětřesení v Turecku, sedm lidí v troskách domů a fena jorkšírského teriéra Kája zachránila život svému pánovi při epileptickém záchvatu. Čivava Diana pak pomáhá svému majiteli na invalidním vozíku se záchvaty a působí jako asistenční pes a německý ovčák Rapp našel ztraceného muže se zdravotními problémy, který byl v bezvědomí. Pořadatelé ankety dnes v Praze rozdávali ceny psím hrdinům počtrnácté.

Velký knírač Terezka se svým majitelem Petrem Klegou z Hasičského záchranného sboru ČR získala ocenění v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Terezka našla loni v únoru po zemětřesení v Turecku při zásahu českých hasičů v sutinách zbořeného domu živou ženu. Průzkumný tým byl vyslán k propátrání šestipatrového obytného domu, jenž byl po zemětřesení kompletně zničen. Terezka v prostoru hlasitým štěkotem označila přítomnost živé osoby a po pár hodinách tam byla nalezena a zachráněna čtyřiatřicetiletá žena.

Ve stejné kategorii za Slovensko získal ocenění německý ovčák Ajax z Horské záchranné služby SR. Se svým majitelem Júliem Janigou byli loni vysláni v patnáctičlenném slovenském USAR týmu na pomoc do jihovýchodního Turecka zasaženého zemětřesením, kde Ajax postupně našel a zachránil sedm lidí v sutinách domů.

Fenka jorkšírského teriéra Kája byla oceněna za Záchranný čin neslužebních psů - laiků za to, že zachránila život svému pánovi. Ten šel fenku vyvenčit a z venčení se nevrátil. Jeho žena a majitelka Káji Daniela Caudrová ho tak nahlásila na policii jako pohřešovaného. Policisté prohledávali okolí a fenka Kája upozornila strážníky štěkotem a zavedla je ke svému majiteli, který ležel na břiše a byl v epileptické křeči.

Oceněný byl i německý ovčák Rajo z Horské služby ČR, a to in memoriam, za vypátrání pohřešované jednasedmdesátileté nemocné paní z Trutnova. Se svým psovodem Robertem Hýčou našli seniorku podchlazenou.

Cenu Pomáhající srdce pak získala krátkosrstá čivava Princess Lady Diana z Dalimilova ráje, přezdívaná Dája. Je každodenní oporou svému majiteli Vítovi Saganovi, který je upoután na invalidní vozík a trpí záchvatovým onemocněním. Dianu si pořídil jako klasického společníka, fenku však vycvičil k tomu, aby mu pomáhala podávat různé předměty nebo ho pomáhala svlékat. Začala také signalizovat přicházející záchvaty majitele a dokáže je zklidnit. Nyní fenka působí jako asistenční pes, aby ho mohla doprovázet například k lékaři nebo na úřady.

Policejní německý ovčák Rapp pak získal se svým majitelem a psovodem Karlem Prokopem Cenu hlavního partnera Akinu. Rapp zachránil život muži na Táborsku, jenž se ztratil v chladném lese. Pohřešovaného Rapp našel v bezvědomí a s nehmatným tepem, psovodovi se však podařilo muže oživit a následně si jej převzali do péče zdravotníci.

Anketu pořádá nezisková organizace Animal Eye ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report. Vítězové jednotlivých kategorií Statečného psího srdce automaticky postupují do nominace na ocenění Zlatý záchranářský kříž.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď