Vláda navrhuje povýšení Koudelky na generálmajora

foto Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Petrem Pavlem, 26. března 2024, Praha.

Praha - Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by mohl po roce povýšit z hodnosti brigádního generála na generálmajora. Vláda dnes schválila příslušný návrh prezidentovi Petru Pavlovi, aby ho povýšil 8. května při příležitosti Dne vítězství, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Podle dalšího návrhu by se měl brigádním generálem stát ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych.

Šéfa kontrarozvědky Koudelku prezident jmenoval brigádním generálem loni 8. května. Pavlův předchůdce na Pražském hradě Miloš Zeman, který byl ke Koudelkovi a BIS silně kritický, přitom obdobnému návrhu kabinetu předtím sedmkrát nevyhověl. Fiala dnes po zasedání kabinetu uvedl, že Koudelkovo povýšení by mělo být výrazem jeho skvělých výsledků i mezinárodní spolupráce.

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se měl stát dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych (na snímku z 31. srpna 2023 při rozhovoru s novináři).

Dosavadní náměstek Hendrych nastoupil do čela GIBS loni v září. Nahradil Radima Dragouna, kterému se srpnem skončilo pětileté funkční období a současně zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce. Fiala dnes uvedl, že Hendrych je v čele GIBS relativně krátkou dobu, ale inspekce pod ním funguje výborně a důvěryhodně.

Prezident povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď