Zastupitelé Dolní Lutyně budou rozhodovat o vyhlášení referenda o gigafactory

foto Referendum, hlasování - ilustrační foto.

Dolní Lutyně (Karvinsko) - Zastupitelé v Dolní Lutyni na Karvinsku budou na svém dnešním zasedání mimo jiné rozhodovat o vyhlášení místního referenda týkajícího se vybudování strategické průmyslové zóny. Starosta Pavel Buzek (STAN) řekl ČTK, že chtějí lidem k hlasování předložit jednoduchou otázku.

Na pozemcích o rozloze 278 hektarů v Dolní Lutyni chce stát postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Hovoří se o vzniku až 7000 pracovních míst, investice má mít hodnotu 200 miliard korun. Řada místních s vybudováním továrny ale nesouhlasí, v obci vznikl spolek Zachovejme Poolší, který usiluje o zastavení stavby. Proti plánu vznikla i petice, kterou už podepsalo více než 3500 lidí.

Území, na němž by strategická průmyslová zóna měla vzniknout, je mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. Obyvatelé se obávají negativních dopadů na místní komunitu a přírodu, vadí jim znehodnocení zemědělské půdy. Věřňovice patří k místům s nejhorším ovzduším v Česku i Evropě, i proto se lidé bojí dalšího znečištění ovzduší. Obce žádají, aby stát důkladně prověřil všechny podmínky pro případné vybudování průmyslové zóny, a také chtějí záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel.

Jméno investora podle zástupců ministerstva průmyslu a obchodu zatím nelze zveřejnit, média spekulují o jihokorejském Samsungu. David Petr z agentury CzechInvest před měsícem řekl, že požadavek investora je zahájení výroby v roce 2028.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 09:00 11°C

Celá předpověď