Hlavní obsah

Střešní fotovoltaika v památkové zóně? Nejsme proti, konstatoval Nejvyšší správní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Co je přednější - památková péče, nebo výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v podobě fotovoltaických panelů? Před takovou otázkou stáli památkáři a následně i soudci při posuzování případu z Plzeňska. Památkáři se postavili proti solárním panelům na střeše domu v památkové zóně, podle justice ale musí svůj názor znovu zvážit.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Nejvyšší správní soud

Článek

Jádrem sporu se stal záměr obyvatele okrajové plzeňské části, který si chtěl na střechu umístit 14 kusů fotovoltaických panelů. Jenže dům stojí ve vesnické památkové zóně, proto se muž obrátil na plzeňský magistrát.

Památkáři ale odmítli instalaci posvětit s tím, že z hlediska památkové péče je něco takového nepřípustné.

Orgány památkové péče nemohu na veřejný zájem na památkové ochraně nahlížet izolovaně
Nejvyšší správní soud

Muž se svého záměru nevzdal a obrátil se na soud s tím, že soláry na střeše jsou ve veřejném zájmu, neboť spadají pod širší zájem na ochraně klimatu, ovzduší a obecně životního prostředí. Památkáři veřejný zájem odmítali a tvrdili, že sporné panely jsou především mužovým soukromým zájmem.

Obec na Opavsku straší fotovoltaika. Vyrůst má i na pozemku šéfa tamní agrární komory

Domácí

Plzeňský krajský soud nařídil, aby památkáři své rozhodnutí znovu zvážili. Podle verdiktu lze totiž využívání výroby energie z obnovitelných zdrojů označit za veřejný zájem. Soud také upozornil, že památkáři by měli zhodnotit celkový stav památkové zóny, neboť na střechách dalších domů v sousedství jsou také soláry, jejichž majitelé se zjišťováním stanoviska úředníků neobtěžovali.

Památkáři se pokusili zvrátit rozhodnutí ještě kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. U senátu v čele s Michalem Bobkem ale nepochodili. „Orgány památkové péče nemohu na veřejný zájem na památkové ochraně nahlížet izolovaně, nýbrž jej musí vnímat a poměřovat v kontextu jiných právem hájených hodnot, přičemž zájem na výrobě energie z obnovitelných zdrojů a tím realizovaná vyšší míra ochrany životního prostředí jedním z takových veřejných zájmů je,“ konstatovali soudci.

Úředníci tak budou muset rozhodnout znovu s tím, že budou muset do úvahy vzít celkový stav památkové zóny a budou muset opustit tvrzení, že fotovoltaika na rodinném domě je jen soukromým zájmem.

Jaké jsou dotace na fotovoltaiku a kolik lze získat od státu

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám