Dovolená

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Bodrum: To je Turecko s nádechem Řecka / joepwijsbek / Pixabay
Synonymem pro slovní spojení „dokonalé prázdninové letovisko” by bez mrknutí oka mohlo být Bodrum. Toto malebné přístavní město na Egejské riviéře si zamilujete během prvních pár chvil svého pobytu. Bodrum totiž není jen moře a pláže.
Reklama
Reklama

autor  Ema Maxová

22. dubna 2024   |   10:58

Bodrum není jen pláže a moře, ale je to také krásná příroda, jedinečná atmosféra a bohatá historie.

Egejská riviéra: Skrytý klenot Turecka

Zatímco Turecká riviéra na jihu země bývá skloňována ve všech pádech, její sestře na jihozápadě se tolik prostoru nedostává. A to je velká škoda. V místech, kde se Egejské moře setkává se Středozemním vás totiž přivítá město Bodrum, srdce Egejské riviéry.
Turecké Saint-Tropez, jak se tomuto městu přezdívá, objímají z jedné strany borové lesy, z druhé jej omývá křišťálové moře. Klenuté pobřeží vytváří kolem města spoustu romantických zátok a lagun. Pouze pár kilometrů odtud vystupují z moře ostrovy a ostrůvky patřící Řecku. A jsou opravdu blízko, vždyť na Kos je to z Bodrum pouhých 30 minut plavby trajektem.

Dokonalé místo pro všechny

Město Bodrum si jako svou dovolenkovou lokalitu oblíbili především bohatí Turci. Moc dobře vědí, proč sem jezdí. Najdete zde jak pláže plné života, hudby a barů, tak klidná útočiště pro relaxaci a koupání. Možnost sportovních aktivit, nákupů, bohatá historie, starověké památky i jeden ze sedmi slavných divů starověkého světa – Mauzoleum v Halikarnassu – jsou už jen třešničkou na dortu tohoto letoviska.

Nejkrásnější pláže v Bodrum

Mnoho hotelů v Bodrum má svou vlastní pláž. Byla by však škoda neprozkoumat zde i ostatní skvosty, které se ve městě i kolem něj nacházejí.

Pláže pro rodiny s dětmi

Milovníci jemného písku by určitě měli zamířit na pláž Gümüşlük. Ocení ji především rodiny s dětmi, které si zde užijí nejen stavbu hradů z písku, ale i dovádění v křišťálově čisté vodě. Na pláži navíc nechybí ani široká škála služeb, včetně restaurací, barů a vodních sportů.

Klid a pohodu s rodinou si vychutnáte i na pláži Bitez s pozvolným vstupem do moře a dětským hřištěm. Hlad zaženete v blízkých tavernách a barech.

Pláže pro dobrodruhy

Pokud chcete prozkoumat podmořský svět Egejského moře, vydejte se na pláž Yahşi. Čeká vás tu hrubší písek, průzračná voda a klidné prostředí.

Pouze lodí je dostupná pláž Akvaryum Koyu. Tato zátoka s tyrkysovou vodou a bílým pískem nabízí úchvatné scenérie a ničím nerušený klid.

Azurová voda a skalnaté pobřeží vás čeká v rajské zátoce Cennet Koyu. I toto místo je naprosto dokonalé pro šnorchlování a potápění. Navíc zde najdete i malou restauraci.
Za klidem a harmonií pro tělo i duši se vydejte do zátoky Kumbahçe. Tohle místo s průzračnou vodou a borovicovými lesy v okolí je ideální pro relaxaci a koupání.

Bodrum: Turecko s nádechem Řecka

Jste-li zvyklí na Tureckou riviéru, budete na té Egejské jako v jiném světě. A pokud máte procestovány řecké ostrovy, budete se v Bodrum cítit jako doma. Nízké domy, živý jachetní přístav, taverny, kavárny i obchůdky, k tomu tyrkysové moře a zelené kopce na vás dýchnou kouzlo Orientu i evropské moderny. A vám se stane to, co už mnoha turistům před vámi – Bodrum vám učaruje.

Další zajímavé články
Reklama