Starlink pro lodě nadále roste, ale zatím zcela nenahradí ostatní systémy

Služby internetových satelitních sítí stále více rozhodují o tom, zda se budoucí zaměstnanec rozhodne pracovat pro tu či onu námořní společnost. Nicméně služba Starlink stále nefunguje tak, jak by si někteří lodní provozovatelé přáli a zatím zcela nenahradí ostatní systémy.

Starlink pro lodě je služba, která se masivně šíří, a to zejména ve Spojených státech. Jde skutečně o revoluční službu, která mění poměry. Lodní společnosti dokonce dávají do pracovních smluv možnost využívat satelitní internet a podle průzkumu budoucí námořníci skutečně dávají přednost plavidlům s konektivitou, kterou v současné době nabízí jen Starlink. Z toho je také patrné, že největší míra využití internetu od SpaceX na lodích je pro posádku, která má možnost konečně využívat internet podobně jako my na břehu. Jenže prostředí na lodi má svá specifika a již dnes se ukazují i negativa, o kterých se nyní diskutuje.

Síť Starlink dosahuje na moři běžně rychlosti downloadu vyšší než 100 Mb/s (Zdroj: Dive In Boating)

Jedním z faktorů je, že námořníci se ve svém volném čase spíše izolují ve svých kajutách, připojeni na internet a nebudou mít takovou motivaci se stýkat se zbytkem posádky. To se může negativně odrážet na morálce, ale i psychice jednotlivých členů. Izolovaný člověk s problémy tisíce kilometrů od domova by mohl představovat riziko. Proto se již nyní přemýšlí, jak přesto námořníky motivovat ke styku se členy posádky mimo pracovní dobu. Cestou jsou společenské místnosti s velkoplošnou televizí, kde mohou společně sledovat filmy, třeba na Netflixu apod. Další volnočasové místnosti, jako posilovna nebo jídelna s kvalitní stravou jsou také cestou. Na první pohled možná až banality však na moři nejsou samozřejmostí a stále je tu dostatek lodí, které podobné vymoženosti nemají.

Kvalitní internetové připojení mění poměry na palubách námořních lodí a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Obrázek: www.ils.be

Kvalitní internetové připojení mění poměry na palubách námořních lodí a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Obrázek: www.ils.be

Dalším problémem je využívání internetu posádkou v pracovní době a zvýšení rizika úrazu kvůli nepozornosti. S tím vším se teď lodní společnosti nově musejí vypořádat. V současnosti je už připojeno více než 10 000 lodí k síti Starlink a číslo pořád stoupá. Zajímavostí je, že lodní společnosti krom využití pro posádku jsou zatím mnohem opatrnější v nasazení pro klíčové systémy související s navigací a řízením. Podle všeho jsou za tím smluvní podmínky, ve kterých je v bodě 7.4 uvedeno: služba není pro kritické použití. Pro kritičtější služby na palubě je tedy stále využíváno i jiné připojení. Nicméně i zde význam stále stoupá a vede se dále diskuze, jak nejlépe internet od Starlinku na palubách využít.

Dalším nedostatkem jsou omezené licence, Starlink ještě nelze využívat ve všech zemích. Toto omezení znamená, že službu nelze legálně používat v určitých teritoriálních vodách nebo zemích. Pro globální námořní operace by to mohlo představovat významnou výzvu, zejména v regionech, kde by jinak Starlink byl ideálním řešením pro konektivitu. Proto jsou stále nutné i alternativy a nelze se stoprocentně spoléhat ve všech směrech pouze na Starlink.

Jedním z velkých námořních zákazníků SpaceX je i japonská korporace MOL (Zdroj: Container News)

Starlink se na lodích zatím nejvíce používá pro tyto účely:

  • Pohoda posádky: Přístup k internetu pro zábavu a udržení kontaktu s rodinou a přáteli, což přispívá k pohodě posádky.
  • Dálkové monitorování: Schopnosti pro monitorování a sběr dat v reálném čase, nezbytné pro moderní námořní řízení a logistiku.
  • Nouzová komunikace: Spolehlivá záloha v případě nouze nebo narušení tradičních komunikačních prostředků.
  • Komunikace: Nezbytná pro každodenní provoz, navigaci a bezpečnost na palubě.

Do budoucna by mohl hrát Starlink i významnou roli pro zavedení autonomních plavidel nebo lodí řízených na dálku. Technicky to již proveditelné je, nicméně na řadě je legislativa. Starlink lze ale využít třeba i pro přesnější plánování tras. Lodě mohou palivo využívat efektivněji, což má za následek nižší emise a menší ekologickou stopu. A další nespornou výhodou je cena služby i počátečních nákladů.

Starlink má nesporně velký dopad na lodní dopravu a zejména posádkám zlepšuje podmínky. Nese to sebou i negativa, ale to je jednoduše cena za pokrok.


Přispějte prosím na provoz webu ElonX, aby mohl nadále zůstat bez reklam. Podpořte nás pomocí služby Patreon či jinak a zařaďte se tak po bok ostatních dobrodinců, kteří už finančně přispěli. Děkujeme!

Karel Zvoník



Mohlo by se vám líbit...

Odebírat komentáře
Nastavit upozorňování na
guest

3 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlepší
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PetrV

Nemůže nahradit ostatní systémy, ale časem se to stane. Spousta družic se musí nahrazovat.
AIS například.
Víte o lokaci lodi na oceánu.
I malé bárky.
Dtto u letadel díky starlinku.
Černá skříňka nemusi být potřebná.
Starlink může zajistit přenos dat bez lovení černé skříňky.

Kamil

A co využití pro cestující? To je přeci zlatý důl

Jarda

To už se na lodích také dávno zavádí. Tento článek ale primárně pojednává o nákladních a dalších logistických plavidlech, nikoliv o dopravních lodích pro cestující nebo trajektech. Jsou zde ale články i o neustále stoupajícím zájmu i těchto plavidel.