Akciové trhy zaznamenaly největší ztrátu od roku 2022. Je to konec dalšího býčího trendu na akciích?

3.6
(5)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Akciový trh v posledních týdnech začal zaznamenávat postupně ztráty. I ty největší technologické akcie, které byly dlouho „držáky“, se nakonec začaly též sunout dolů. Což s sebou minulý týden stáhlo celé akciové indexy. Tím na akciový trh udeřil nejvíce agresivní prodejní tlak za poslední rok. Je to proto důvod k obavám či dokonce ke stáhnutí se z trhu?

Jak občas říkám, nebýt zainvestován je hloupost. Ještě větší hloupost však je, investovat a zároveň být zcela bez investiční strategie. Když nemáte ponětí, proč investujete do konkrétních aktiv, časem se vám to negativně vrátí. Je to klišé, ale jakmile děláte něco, čemu vůbec nerozumíte, budete se velkou pravděpodobností potrestání.

Poznámka
Přirozeně se najde hodně lidí, kteří na trhu vydělali a ani neví jak. Prostě něco koupili a ono to rostlo. Tahle hra fungovala po mnoho let, protože posilovalo naprosto vše. I ten největší odpad. Nyní se však takový bláhový přístup nemusí absolutně vyplatit.

Vzorec vhodný k zamyšlení

Často jsem se setkal s tvrzením, že v peněžním trhu (MMF) jsou takové objemy zaparkované likvidity, že jakmile klesnou úrokové sazby, půjde to vše zase zpátky do akciového trhu. To je částečně pravda, protože do MMF se skutečně „nalilo“ v minulém roce ohromné množství peněz.

Když se však povídáme na přiložený graf níže, situace najednou vypadá jinak. Jelikož zjistíme, že MMF je vůči americkému akciovému trhu velmi malý. Historicky jsme na minimech, z čehož vyplývá, že růst MMF nemusí být ani zdaleka u konce. Vidíme v grafu jasný vzorec. Konci medvědího trendu na akciových trzích předcházelo vytvoření vrcholu v MMF. Ve chvíli, kdy šly úrokové sazby strmě dolů, peníze, s časovým odstupem, začaly logicky proudit jinam.

Z onoho vzorce mimo jiné i vyplývá, že akciové trhy jsou hrozně odolné. Přestože jsou úrokové sazby historicky na velmi vysokých úrovních, stejně se investoři snaží setrvat v akciovém trhu. Vidím podobné postoje poměrně často. Respektive „být zainvestován“ za každou cenu. Podle mě si investoři naprosto odvykli, že by měli své peníze ukládat někam na spořící účty, kde mají jistý výnos v podobě úroku. Kdo není v trhu, jako by neexistoval.

Můžeme polemizovat nad tím, zda je to dobře nebo špatně. Podle mě je rozumné mít alespoň 10-20 % v MMF, abyste měli za co nakupovat, když dojde k velkému cenovému pádu na akciovém trhu. Málokdo má asi tak velké příjmy, aby měl rychle dostatek prostředků na velké nakupování ve slevách.

Akciové trhy se propadly nejvíce od roku 2022

Prismatem akciových indexů Nasdaq a S&P, akciové trhy od léta soustavně posilovaly. Nicméně od začátku roku se mi cenový vzestup příliš nepozdával, na což jsem pravidelně upozorňoval. Respektive se mi nelíbila ona volatilní struktura. Jelikož bylo z dané struktury evidentní, že na trhu dochází k nemalým prodejům. Hned mě napadlo, že velcí kluci své akcie prodávají těm malým klukům.

V první polovině března začaly čelit poklesu i velké technologické akcie, které právě onen širší trh držely tolik nahoře. Když se Intel a AMD propadnou o cca 35 %, musí se to projevit i na indexu. Minulý týden to celé završilo propadem akcií NVIDIA. Za jediný obchodní den ztráta o 10 %. Což sundalo i indexy.

Index Nasdaq si za jediný obchodní týden odepsal 5,5 %. Celkově od maxima o 8,5 %. Tolik agresivní cenový pokles index nepamatuje od roku 2022. Během léta 2023 index klesal několik měsíců a celková ztráta po tehdejší lokální minimum dosáhla necelých 12 %. Jestli bude pokles brzy pokračovat, stihneme to za zlomek času.

Akciový index S&P 500 čelil také nemalý ztrátám, ale ne v takovém měřítku jako u technologického indexu. Za obchodní týden si index připsal ztrátu přes 3 %, od maxima po minimum necelých 7 %. Přesto zde platí to samé, jde o nejhorší cenový pokles od roku 2022. Medvědi bez pochybnosti přebírají iniciativu.

Závěrem: Existují alternativy, které mohou celkové trhy překonat

Dřív bylo naprosto normální mít akcie těžařských společností nebo mít zainvestováno ve žlutém kovu. Avšak nyní to prostě není dostatečně cool, takže je podíl zmíněných aktiv na historických minimech.

U těžařů to chápu, protože jde o dost komplikovaný a nestálý byznys, který je extrémně závislý na cenovém vývoji zlata. Zlato sice dlouhodobě pěkně stoupá, ale to i náklady těchto společností. A když cena kovu neroste rychleji než náklady, více peněz se proste negeneruje.

Každopádně jsou tyto trhy z kontrariánského hlediska zajímavé, protože jsou naprosto přehlížené. Vlastně se jim dost lidí až arogantně vysmívá.

Prozkoumejte ETF na platformě XTB

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.6 / 5. Počet hlasujících 5

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img