Jonáš Bartoš
24. dubna 2024 • 21:00

Plzeň - Zlín 3:0. Jasný postup řídil Chorý, ve finále poháru čeká Sparta

Autor: Jonáš Bartoš, ČTK
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelý týden po vyřazení ve čtvrtfinále Konferenční ligy proti Fiorentině splnila plzeňská Viktoria důležitý úkol. Doma snadno zadupala Zlín 3:0 a proklouzla do finále MOL Cupu, kde vyzve Spartu. Zápas měl pro Západočechy evropský punc – téměř jistě si zajistila účast v letním 3. předkole Evropské ligy, odkud je velmi blízko do hlavní podzimní fáze na mezinárodní scéně.



Plzeňští se v souboji o vítěznou trofej utkají s loňským finalistou soutěže a lídrem ligové tabulky pražskou Spartou, hrát se bude ve středu 22. května od 18:00. Západočeši coby hůře postavený tým v pohárovém koeficientu za posledních pět let budou finále hostit na svém stadionu.

Jakékoliv drama skončilo v Doosan Areně dřív, než se diváci usadili na svá místa na tribunách. Cheick Souaré našel už v 6. minutě přesným centrem Tomáše Chorého a plzeňský hroťák poslal favorita do vedení. Od té chvíle bylo prakticky hotovo, „ševci“ se proti koncentrovanému soupeři vůbec na nic nezmohli. Dostali tři „kusy“, sedli do autobusu a zamířili na dlouhou štreku domů. 

„Cílem bylo čtvrtfinále zvládnout, nic jiného jsme si nedávali do hlavy. Koncentrovali jsme se dostatečně. Když se takový cíl splní, je to pocit radosti a dejme tomu i té úlevy,“ liboval si po utkání spokojený kouč Plzně Miroslav Koubek, který v kariéře zažije první finále domácího poháru.

Úspěch se Zlínem vystřelil Plzeň do lákavého závěru sezony proti Spartě, finalistovi posledních dvou ročníků a aktuálnímu lídrovi FORTUNA:LIGY. Místo i termín zápasu jsou dané: opět západočeská Doosan Arena, přesný termín organizátoři ze Strahova upřesnili brzy po dohrání středečního semifinále. Plzeň si o trofej se Spartou zahraje ve středu 22. května. Před závěrečným kolem nadstavby, kde se stejné týmy utkají znovu, akorát v Praze na Letné.

„Jsem rád, že jsme se dostali do finále, v sezoně i do čtvrtfinále Konferenční ligy, pohybujeme se na třetím místě v lize a mužstvo přebudováváme, adaptují se nám tady noví hráči. Tenhle ročník je velmi zajímavý, přinesl až nečekané věci. Finále je krásná věc, ale v historii se počítají jenom vítězové,“ šibalsky se usmál Koubek.

Viktoria se na domácí souboj se Zlínem extrémně soustředila. Věděla, že jde o jeden z nejdůležitějších zápasů vrcholící sezony. Rychlými brankami nedovolila jakýkoliv odpor a potěšila své fanoušky. Poprvé se v dresu Viktorie po krásném sólu a precizním zakončení trefil Lukáš Červ, na 3:0 skóre uzavřel znovu Tomáš Chorý.

„Nemám co hodnotit, nebylo tam z naší strany prakticky nic. Přišli jsme se zúčastnit semifinále MOL Cupu, tomu nerozumím. Plzeň byla od první minuty jasně lepší, my jsme si neporadili s její rychlostí, nebyli dostatečně agresivní, nedostupovali jejich hráče a byli daleko od sebe,“ zlobil se po snadném vyřazení zlínský trenér Bronislav Červenka.

Jako finalista poháru a prakticky jistý bronzový medailista ligy Plzeň velmi pravděpodobně získá vstupenku do letní kvalifikace ve 3. předkole Evropské ligy. Ve chvíli, kdy si Viktoria zajistí zároveň třetí místo v domácí soutěži, na výsledku finále nezáleží a klub půjde do boje o druhou evropskou soutěž. Pokud ze 3. předkola vypadne, bude mít možnost opravy v play off o Konferenční ligu.

Účast v pohárech patří ke stěžejním cílům celé plzeňské organizace. Z hlediska sportovního vývoje omlazeného kádru a zejména kvůli štědrým prémiím – letošní jízdou v Konferenční lize, kde Viktoria po 15 zápasech bez porážky skončila ve čtvrtfinále na Fiorentině, vydělala téměř 250 milionů korun.

Tým završuje náročnou, ale velmi úspěšnou sezonu. Velmi pravděpodobně bude pokračovat pod vedením zkušeného Miroslava Koubka, jenž si povedenou prací na západě Čech řekl v 72. letech o novou smlouvu. Jak už informoval deník Sport a server iSport.cz, na stole má novou roční smlouvu, stačí podepsat. Jasno by mělo být brzy po závěrečném utkání základní části, Plzeň končí v neděli s Teplicemi.

Góly

Domácí: 6. Chorý, 32. Červ, 58. Chorý

Hosté:

Sestavy

Domácí: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (81. Havel), Červ, Kalvach (C), Souaré (85. Cadu) – Šulc, Mosquera (70. M. Vydra) – Chorý (85. Metsoko).

Hosté: S. Dostál – Čelůstka, Simerský (C), Černín, J. Kolář – Janetzký (65. Vukadinović), Nombil (81. Didiba) – Fantiš (77. Cedidla), Slončík (65. Bužek), Načkebia – Ikugar (65. Schánělec).

Náhradníci

Domácí: Tvrdoň, Hejda, Vydra, Cadu, Havel, Jirka, Metsoko

Hosté: Rakovan, Cedidla, Vukadinović, Didiba, Bužek, Schánělec, Bartošák

Karty

Hosté: Černín, Fantiš, Janetzký

Rozhodčí

Rouček – Caletka, Machač

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

7584 diváků

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE FC Zlín Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud