Jak se vypořádat s těmi, kteří nás neustále kritizují a znevažují?

Přijímat v životě kritiku je přirozené, ve skutečnosti je to často dokonce něco užitečného. Věc se však mění, pokud jsme kritizováni a znehodnocováni neustále a systematicky. Tato situace v nejhorších případech může vést až k šikaně a psychickému násilí. Může se to stát nejen v práci, ale také ve vztazích, a to jak přátelských, tak partnerských.

Postavte se k problému čelem

Pokud je vše, co děláme a kým jsme, systematicky bořeno, byť jen několikátým sarkastickým vtipem, dříve či později nás to poznamená. Pocit, že jsme pod drobnohledem, a naslouchání neustálému zlehčování našeho výkonu se může poměrně lehce stát zdrojem frustrace.

Strach z negativního hodnocení nás nutí mlčet i tváří v tvář nebezpečným situacím a staví nás do stále větší defenzivy. Existuje nějaký způsob, který by fungoval při jednání s těmi, kteří nás neustále kritizují a znevažují?

Mladá žena na kole.
zdroj: freepik.com

Nebojte se promluvit

Budování sebeúcty je dlouhá a trnitá cesta a je při ní také důležité, abychom se cítili přijati lidmi v našem sociálním prostředí. Pocit, že jsme přijímáni a oblíbeni, je zásadní pro naše duševní zdraví.

Naopak pocit nedostatečnosti a nízké sebevědomí často podněcuje nadřízený nebo kolega, který si nás neváží, partner, který nás jen kritizuje, nebo též neustálý nezájem či znehodnocování našeho úsilí obecně.

Důležité je uvědomit si, že pouze vy znáte svou skutečnou vlastní hodnotu. Vaše sebehodnocení by nemělo záležet na ostatních, jen vy sami víte, čeho všeho jste schopni. Dejte to osobě, která vás neustále kritizuje, jasně najevo.

Buďte si vědomi své hodnoty

To, co děláte, odráží to, kdo jste a jak se cítíte, takže se nenechte vyvést z míry několika nepříjemnými poznámkami. Je to efektivní způsob, jak se postupně cítit lépe.

Dělejte něco, co vám dělá dobře, a příliš nelpěte na uznání druhých lidí. Někdy jste v čele a někdy zaostáváte, ale „závod“ je dlouhý a s přibývajícími roky si uvědomíte, že jsou na světě a v životě mnohem důležitější věci.

Tváří v tvář těm, kteří to vždy myslí špatně, jděte o kousek dál. Dali jste do toho vše? Mohli byste totéž říci o nich? A v neposlední řadě nezapomínejte na to, že ti, kteří nedělají nic jiného, než že vás kritizují, mají často nejen málo charakteru, ale též křehčí sebevědomí než vy.

Zdroj: thepracticalpsych.com, believeinmind.com, indeed.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu