Už je to tu zas! Národní umělec. Vládní štempl se vrátil

24.04.2024 22:05 | Monitoring

Na skutečnost, že kabinet Petra Fialy (ODS) dnes schválil status umělce a lidem z kultury pošle ročně až 126 milionů korun, reagoval na svém sociálním profilu na síti X právník a brněnský politik Robert Kotzian. „Národní umělci jsou zpět,“ glosuje.

Už je to tu zas! Národní umělec. Vládní štempl se vrátil
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kulturní profesionálové požadovali zavedení statusu umělce a umělkyně do české legislativy

Vláda na svém dnešním jednání schválila podmínky, za kterých se budou moci lidé pracující v kulturní sféře ucházet o status umělce. Novela zákona má pomoci hlavně osobám na volné noze. Podpora umělců by měla stát vyjít ročně na 126 milionů korun. 

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23494 lidí
„Navrhovaná definice státem uznaného umělce zní ‚fyzická osoba vykonávající uměleckou činnost, tvůrčí činnost nebo činnost s uměleckou činností bezprostředně související‘. Tedy umělec má být, poněkud nečekaně, osoba vykonávající uměleckou činnost. A teď ještě, kdo a jak bude posuzovat, kde je hranice mezi uměleckou činností a neuměleckou činností?“ komentuje návrh Robert Kotzian.

„Když budu po stanovenou dobu (24 měsíců v posledních třech letech) vystavovat hromady nepořádku a tvrdit, že je to umění, budu se moci stát státním umělcem? Jako třeba tady tyto umělkyně,“ poukazuje na specifický druh „umění“ Kotzian.

„Navrhuje se zavést státní registr umělců. A to všechno proto, abychom je mohli dotovat... A které živnosti se budou dotovat příště?“ ptá se závěrem.

O nutnosti legislativního zavedení statusu umělce se hovoří od pandemie covidu-19, kdy opatření státu výrazně omezila možnost umělecké produkce. Novela by mohla platit od 1. ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Umělci jásejte,ale občané budou vámi za to ,že jste koupeni, pohrdat. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealice1 , 25.04.2024 10:31:46

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…