Hlavní obsah

Koalice svolala mimořádnou schůzi, potřebuje vyřešit běžnou agendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna se příští čtvrtek sejde na mimořádné schůzi svolané z popudu vládní koalice. Na programu nebude mít vyloženě kontroverzní matérie, ale především návrhy zákonů v prvním čtení. V návrhu programu jsou i závěrečná schvalování, která by mohla přijít na řadu v pátek. Půjde například o novelu zákona o návykových látkách, vodního zákona nebo zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Schůzi ve středu svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Premiér Petr Fiala na jednání Poslanecké sněmovny. V pozadí ministr práce Marian Jurečka (vlevo) a ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

Mimořádné schůze se obvykle svolávají na popud opozice, která se tak snaží nastolovat svoji agendu. Kvůli obstrukcím ze strany opozičních ANO a SPD, které toto volební období provázejí, přistoupila vládní koalice k využití instrumentu mimořádné schůze, aby se pokusila probrat běžnou agendu, na niž se nedostává času.

V prvním čtení by měli poslanci projednávat například vládní novelu zákoníku práce, která počítá se zvyšováním minimální mzdy do roku 2029. Měla by poté odpovídat 47 procentům průměrné mzdy. Přichází také s tím, že zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce budou od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy.

V prvním čtení by se měli poslanci zabývat i návrhy nových zákonů o regulaci lobbování nebo o integračním sociálním podniku. Projednat by měli i poslanecký návrh, který zavádí do kalendáře nový významný den. Má jim být 12. říjen jako Den samizdatu.

Na programu je i třetí čtení zákonů, které může Sněmovna schvalovat pouze ve středu a v pátek. Jiné dny může vyčlenit, jen když to schválí, to ale můžou vetovat nejméně dva poslanecké kluby.

Poslanci by tak mohli schvalovat především poslaneckou novelu zákona o archivnictví a novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Na schvalování čeká novela vodního zákona, která má upřesnit postupy při likvidaci havárií na řekách. Před schvalováním je i novela zákona o návykových látkách, která upravuje nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Posledním třetím čtením na návrhu programu schůze je novela insolvenčního zákona, která by mohla kromě jiného přinést zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky.

Senát chce rozšíření milostivého léta. Návrh vrátí poslancům k novému projednání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám