Hlavní obsah

Vláda podpořila uzákonění statusu umělce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěváci, herci a další umělci na volné noze budou moci žádat ministerstvo kultury o finanční podporu. Vláda odsouhlasila zavedení takzvaného statusu umělce, který to umožní. Po jednání kabinetu to řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Ministr kultury Martin Baxa (ODS)

Článek

„Status umělce je nástroj, který se používá už delší dobu v řadě členských států EU a který akcentuje specifické postavení umělců v pracovním prostředí. Zejména těch, kteří nemají stálý pracovní poměr,“ řekl Baxa.

Česko muselo tento mechanismus zavést, ukládal mu to Národní plán obnovy, s nímž jsou spojeny evropské peníze.

Umělci, kteří nemají dostateční příjmy ze své umělecké činnosti, se budou moci nechat zapsat do registru, jejž bude zřizovat resort kultury. Nebude to povinné a žádost o zápis bude zpoplatněna. Současně bude nutné splnit několik podmínek, mimo jiné prokázat, že i v době bez stálého pracovního poměru se věnovali umělecké činnosti.

„Na základě toho můžou čerpat určitý druh podpory. Jedná se zejména o dotace prostřednictvím uměleckých stipendií,“ doplnil Baxa.

Systém má podle něj pomoci umělcům v podobných situacích, jako byla pandemie covidu, kdy kvůli vládním protiepidemickým opatřením nemohli pracovat a vydělávat si na živobytí. Mnozí totiž fungují mimo tradiční rámec pracovního a ekonomického života, pracují jako OSVČ, sezonně a status umělce jim může poskytnout jistotu.

Týkat by se to mělo i podpůrných profesí, jako jsou osvětlovači, zvukaři, kurátoři nebo publicisté a překladatelé, stojí v důvodové zprávě.

Resort kultury opakovaně zdůraznil, že tímto nebude posuzovat odbornou ani uměleckou kvalitu žadatelů. Status umělce už funguje například ve Francii nebo Německu.

Jak daní autoři a umělci

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám