Prodlužte si rajčatovou sezónu. Zelená rajčata nechte dozrát doma

zdroj: pixabay.com

Pokud ještě máte na zahrádce rajčatové keříky, které se chystáte odstranit, pak kromě posledních zralých rajčat z nich skliďte i ta zelená. Doma totiž krásně dozrají. 

Reklama

Rajčata lze ponechat na keřících až do prvních mrazíků. Mnohé plody tak ještě krásně dozrají. Jestliže ale hrozí první mrazíky, je nejvyšší čas rajčata sklidit. Přitom nezapomeňte i na zelené plody. V domácím prostředí pozvolna dozrají a vy si tak budete moct vychutnávat rajčata o pár týdnů déle.

Dozrávání rajčat ve sklenicích

Vhodnou metodou pro dozrání zelených rajčat je jejich umístění do velkých sklenic. Naplněné sklenice nezavírejte a postavte je na světlé místo. Rajčata ve sklenicích postupně dozrají. Pozor si však dejte na přímé slunce. Přímé sluneční paprsky totiž sklenici zahřejí, rajčata se v nich přehřejí a lidově řečeno uvaří. Výsledkem je jejich nepříjemné změknutí.

Jablka a banán podporují dozrávání

Již naše babičky nechávaly dozrávat rajčata v přítomnosti jablek. Jablka totiž obsahují malé množství etylenu, který podporuje dozrávání. Stejné efekt má také banán. Jakmile rajčátka zčervenají, neskladujte je v lednici. Nejlépe je ihned zkonzumujte, případně skladujte při teplotě okolo 15 oC. Při nižších teplotách totiž ztrácejí svou chuť.

Nezapomeňte na pravidelné třídění

Během dozrávání rajčata pravidelně kontrolujte. Červené plody ze sklenic vyjměte a nechte na tácku či plechu. Zároveň kontrolujte, zda některá rajčata nejsou příliš měkká a nemají tendenci hnít.

Během kontroly zároveň separujte plody s náznaky chorob. Některé jednoduše poznáte podle vzhledu, kdy se choroby projeví fleky či nerovnoměrným zráním s oranžovými až hnědými fleky.

Dodržením pár základních pravidel pro dozrávání si vychutnáte rajčata i za několik týdnů od sklizně.

Reklama