Viskóza – materiál se zajímavými vlastnostmi

Viskózová tkanina, zdroj: www.mamtex.cz

O viskóze jste určitě už někdy slyšeli. Pokud máte oblečení z viskózy zařazené ve svém šatníku, tak víte, jaké vlastnosti můžete očekávat. Pokud ne, tak se začtěte do následujících řádků a dozvíte se o tomto materiálu více.

Reklama

Kde se vzala?

Proces, kterým se viskóza získává, byl objeven anglickým chemikem Charlesem Crossem a jeho spolupracovníky v roce 1891. V roce 1905 byla viskóza uvedena na trh a byla též nazývána jako “umělé hedvábí” pro svou neobyčejnou lesklost a hebkosti.

Vlastnosti viskózy

Vzhledem k procesu, jakým viskózu získáváme, říkáme, že je “polopřírodní”. Viskóza je celulózové vlákno, které se získává ze surovin, jež obsahují právě vysoké procento celulózy – jedná se například o dřevo nebo bavlnu.

Viskózu lze považovat za alternativu k přírodním materiálům. Vzhledem k výrobě z celulózy má k přírodním materiálům blízko, ale navíc má další vlastnosti, které jistě oceníte.

Jedná se o materiál, který je tak trochu umělý a tak trochu přírodní. Nachází se někde mezi těmito dvěma skupinami, což s sebou přináší jeho specifické vlastnosti.

Občas můžete zaslechnout, že se viskóze také říká umělé hedvábí. To je díky vlastnostem, které mohou připomínat kvality hedvábí. Má mírně chladivý efekt, matný lesk a splývá, což oceníte především u halenek nebo šatů. Dalším nesporným plusem je, že se nežmolkuje.

Jak využít viskózu?

Díky vlastnostem, kterými viskóza vyniká – dobré absorpční schopnosti, vysoký lesk a příjemná splývavost – bývá často využívána pro výrobu letního oblečení. A právě díky těmto předpokladům můžeme z viskózy vyrábět úplety i tkaniny.

Ať už si pořídíte šaty nebo halenku, které budou působit hedvábně či si opatříte kostým, který díky příměsi viskózového vlákna bude působit velmi elegantně, tak jistě nešlápnete vedle.

Můžete se také chopit látky, sednout k šicímu stroji a takové jednoduché a splývavé šaty si zkusit ušít. Pokud ještě tápete v základech šití, mohl by se vám hodit přehled s druhy stehů.

TIP: Co nejvíce oceníte? Pokud máte v domácnosti chlupatého čtyřnohého kamaráda nebo se obáváte zachycení nečistot na vašem oblečení, tak u viskózy nemusíte mít vůbec strach. Vzhledem k tomu, že se v ní netvoří statická elektřina, tak nedrží nevzhledné nečistoty nebo chlupy.

Jak na údržbu?

Při praní postupujte šetrně. Jedná se o materiál, který má tendenci se při praní trošku srazit, tak se snažte této nepříjemnosti předejít. Viskózu neperte na více než 40° a dále ji nepodrobujte dalším úkonům. Takové sušení v bubnové pračce nebo žehlení může vaše šaty z viskózy nadobro poškodit.

Ať už se chystáte z viskózového úpletu něco sami vytvořit nebo chcete svůj šatník obohatit pár kousky, které budou částečně z viskózy ušity, tak věříme, že budete spokojeni. A pokud byste hledali další inspiraci, můžete nakouknout k nám na blog.

Reklama