Poznejte, zda je baterie nabitá nebo vybitá jednoduchým pohybem

Proč si zbytečně kazit večer tím, že vám v polovině filmu dojde baterie v dálkovém ovladači? Stačí, když vyzkoušíte metodu odrazu a budete ihned vědět, jestli je baterie plná, nebo se blíží její vybití.

Metoda odrazu

Na to, abyste to zjistili, není třeba žádných složitých přístrojů. Zjistíte to svým okem, když budete sledovat odraz světla na baterii. Pokud je baterie plně nabitá, odraz bude intenzivní a jasný. Jestliže bude docházet ke ztrátě odrazu, nastává nejvyšší čas, abyste své baterie v ovladači vyměnili.

Takže pokud chcete být vždy připraveni sledovat oblíbený pořad nebo film bez obav z vybité baterie, zkuste si osvojit metodu odrazu. Je to jednoduché a efektivní řešení pro vaše problémy s bateriemi v ovladači a jiných spotřebičích.

Odraz baterie

Alkalické baterie typu AA umožňují velmi hravě zjistit, v jakém stavu životnosti se nachází. Stačí provést jednoduchý test pádu baterie na rovnou plochu a sledovat, jak se baterie odrazí. Jestliže baterie neposkočí nebo poskočí pouze minimálně, je to dobré znamení. Takové baterie jsou totiž plně nabité a vy se nemusíte obávat jejich brzkého vybití. Při středním odrazu baterie, je vybitá napůl. Pokud se baterie odrazí vysoko, poohlédněte se po nové baterii do vašeho zařízení. Jednoduše řečeno, čím víc se baterie odrazí, tím méně je nabitá.

Foto: Shutterstock

Jaký to má důvod?

Pokud se rozhodnete vyzkoušet fyzikální pokus s bateriemi, zaměřte se na změnu fyzikálních vlastností elektrod při použití. Anoda alkalické baterie AA obsahuje gelovitou látku, která se při používání mění na pevnou látku. To znamená, že nepoužité baterie mohou minimalizovat odraz při pádu pomocí absorbování, díky gelu. Naopak použité a téměř vybité baterie se odrazí vysoko, protože již nemají dostatek gelu k absorpci nárazu. Metoda je užitečná při rozhodování o výměně baterií. Můžete se spolehnout na fyzikální principy a neobávat se jejich předčasného vybití.

Foto: Shutterstock, zdroj: Batterystuff, wikiHow