Jak mít prádlo vyžehlené rovnou z pračky. Funguje to překvapivě dobře

Pokud žehlení nepatří mezi vaše oblíbené aktivity, nezoufejte na mysli. Přinášíme pro vás jedinečný trik, pomocí kterého se budete moci vypořádat s vypraným prádlem po svém.

Tímto trikem ušetříte spoustu času a energie, kterou byste jinak strávili nad vaší žehličkou. A navíc je to skvělý způsob, jak si užít hladké a právě vyžehlené prádlo každý den. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik.

Kostky ledu proměníte v páru

Jak na to? Po vyprání prádla vložte do pračky několik kostek ledu spolu s mokrým prádlem a nastavte krátký program na sušení. Led postupně roztaje a vytvoří páru, která se dostane do vláken prádla a pomůže jim v jejich narovnání. Po skončení programu si můžete vytáhnout vyžehlené prádlo přímo z pračky a naprosto bez vrásek.

Aviváž a nižší otáčky

Při praní prádla s ledem je důležité použít odpovídající aviváž, která dodá prádlu jemnost a svěžest. Doporučujeme rovněž nastavit nižší otáčky při praní i ždímání, aby se minimalizovalo riziko poškození textilie. Výrobcem bývá obvykle nastaveno automaticky až 1600 otáček, ale existují i možnosti s nižšími otáčkami, jako je 1000, 800 nebo 600 otáček. Je tedy dobré, abyste parametry praní upravili individuálně dle potřeb a typu prádla, které se má prát.

Nenechávejte prádlo v pračce

Myslete na to, že pokud své prádlo necháte v pračce uzavřené delší dobu po ukončení pracího cyklu, může to mít negativní vliv na jeho povrch. V neposlední řadě to rozhodně není dobrý nápad z hlediska zápachu, neboť mokré prádlo může začít velmi snadno zapáchat.

Foto: Shutterstock

Myslete na protřepání prádla

Předtím než prádlo pověsíte na šňůru, ho nezapomeňteřádně protřepat. Chyťte každý kus oblečení za oba rohy a jedním rychlým pohybem ho prohoďte vzduchem, aby se zbavilo prachu a vlhkosti. Tento krok je velmi důležitý pro zachování čistoty a čerstvosti prádla.

Správné věšení prádla

Když sušíte košile, halenky a trička, je nejlepší je ihned pověsit na ramínka, na kterých je následně hodláte uložit do skříně. Ložní prádlo, které bývá ještě lehce vlhké, je dobré nechat chvíli odpočinout, než ho pověsíte na šňůru nebo sušák. Tak se vlhkost může rovnoměrně rozprostřít a hladce vyschnout.

Trik na závěr

Když se vám někde pomačká oblečení, kde zrovna nemáte žehličku po ruce, lze to vyřešit tímto způsobem. Stačí halenku nebo jiný kus oblečení pověsit na ramínko, navlhčit vodou z rozprašovače a poté důkladně vyfoukat fénem. Tímto jednoduchým trikem se vám podaří rychle vrátit oblečení do původního stavu a budete vypadat opět skvěle.

Foto: Shutterstock, zdroj: Bakerscentrelaundry, wikiHow, RealSimple