Zavřít reklamu

Jistě, Apple je často kritizován za omezení své nativní aplikace Fotoaparát, která podle mnohých nenabízí profesionální nastavení. Na jednu stranu je to skutečně pravda, protože tady nenajdeme možnost určení hodnoty ISO, vyvážení bílé nebo nastavení času závěrky atd. Neznamená to ale, že by nám Apple nenabízel skutečné Pro focení. 

Přestože obsahují ty nejlepší iPhony skutečně výkonné kamerové systémy, a to samozřejmě zejména v modelech Pro, mnoho lidí neví, jak z nich vytěžit skutečné maximum. Koneckonců je tomu i proto, že už ve výchozím nastavení produkují tyto telefony ohromující výsledky a většina průměrných uživatelů vlastně nepotřebuje více. A i když ani nyní v iOS 17 neexistuje žádný manuální nebo profesionální režim fotografování, stále existují některá pokročilá nastavení, která mohou ovlivnit výstup fotoaparátu vašeho iPhonu. 

Dále uvedené možnosti jsou poplatné operačnímu systému iOS 17 v iPhonu 15 Pro Max. Pokud máte starší zařízení i systém či iPhone bez přídomku Pro, nemusí pro vás být všechny možnosti dostupné. 

Hledejte v Nastavení 

Zcela nový svět focení se před vámi otevře, když zavítáte do Nastavení -> Fotoaparát. Hned jako první si zde můžete určit kvalitu výstupu a videozáznamů. Následují Formáty, kde si určíte, zda chcete výsledky ukládat v HEIF/HEVC nebo JPEG/H.264. Máte zde pěkně popsáno, co znamená co, a jaké výhody i nevýhody daný formát má. 

Kromě toho zde najdete přepínače pro Apple ProRaw a Apple ProRes. Tyto možnosti, pokud jsou povoleny, umožňují pořizovat fotografie a videa ve vyšší kvalitě. Takže namísto získávání 12MPx nebo 24MPx fotografií při použití hlavního fotoaparátu na iPhone 14 Pro nebo vyšším můžete získat plné 48MPx snímky. Ty jsou ideální pro ty, kteří plánují výsledky dále editovat. Mají ale o poznání větší nároky na úložiště. 

ProRes podobně umožňuje pořizovat videa ve vyšší kvalitě a je to jeden z nejoblíbenějších formátů mezi profesionály v oboru filmu. Takové nastavení ale úložný prostor doslova žere. Nicméně pokud jej zapnete, můžete nahrávat i do formátu Log. Ten zachovává více informací a poskytuje větší pružnost při barevných korekcích a dodatečných úpravách. Bez nich vypadá zašedle a mdle. 

U nových iPhonů 15 Pro, a samozřejmě to čekáme i u budoucích generací, si můžete ještě upravit nabídku Hlavní fotoaparát. Ten totiž umí snímat scénu třemi ohnisky, a vy si zde můžete definovat, zda je chcete používat nebo je úplně vypnout. Stejně tak si můžete vybrat výchozí objektiv, pokud vám ten 24mm nevyhovuje. 

Toto jsou v podstatě všechny možnosti, které můžete upravit, abyste na svém iPhonu pořídili kvalitnější nebo profesionálnější fotografie a videa. Je to omezující? Dost možná ano, dost možná to ale stejně drtivé většině uživatelů opravdu stačí a mnozí ani toto nebudou vůbec řešit. Pro všechny ostatní jsou tady pořád všechny ty aplikace třetích stran, které najdete v App Storu. 

.