Hlavní obsah

Biden žene TikTok do USA. Zájem mají exšéf Blizzardu i Trumpův ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

AI vizualizace.

Reklama

Americké ultimátum pro TikTok ve středu podepsal také prezident Spojených států Joe Biden. Populární platformu musí její mateřská společnost do roka prodat americkému kupci, nebo ze země odejít. Kdo jsou její potenciální kupci?

Článek

Americký prezident Joe Biden ve středu podepsal zákon, který požaduje po ByteDance, mateřské společnosti TikToku, aby platformu prodala americkému kupci. Jinak bude oblíbená sociální síť v USA zakázána. Americké vládě vadí vazby ByteDance na čínskou vládu.

Na prodej má ByteDance devět měsíců. Pokud by se prodej za tuto dobu nestihl, ale situace se tím směrem ubírala, mohl by prezident Biden lhůtu prodloužit o tři měsíce, píše The Verge. Není jasné, zda by prodej zahrnoval také odkoupení tiktokového algoritmu, který stojí za jeho úspěchem.

Také se neví, zda by vůbec čínská vláda prodej platformy povolila. Samotný TikTok nyní podle mluvčího Alexe Haureka plánuje zákon napadnout u soudu. „Zatímco budeme pokračovat v napadání tohoto protiústavního zákazu, budeme i nadále investovat a inovovat, abychom zajistili, že TikTok zůstane místem, kam mohou všichni Američané bez obav přijít sdílet své zážitky, nacházet radost a inspirovat se,“ řekl Haurek v tiktokovém videu. Zákon označil nejen za zákaz TikToku, ale také za cenzuru hlasů Američanů.

TikTok již dříve vyzýval své americké uživatele, aby proti zákazu protestovali. Tvrdil, že zákon zbavuje 170 milionů Američanů jejich ústavního práva na svobodu projevu. Na druhou stranu Čína, odkud mateřská společnost ByteDance pochází, americké sociální sítě zakazuje dlouhodobě. Zakázaný je tam například Google, YouTube, X, Instagram, WhatsApp a Facebook, protože všechny porušují čínská pravidla týkající se shromažďování údajů nebo sdílení obsahu.

O TikTok mají zájem bývalý manažeři i ministr

I přes tyto otázky několik amerických podnikatelů již o TikTok projevilo zájem. O dalších tamní média zatím pouze spekulují.

Bývalý ministr financí Steve Mnuchin

Zájem o koupi TikToku projevil například investiční bankéř a filmový producent Steve Mnuchin, který působil v Trumpově vládě jako ministr financí. Mnuchin již dříve uvedl, že je potřeba, aby platformu kontrolovala americká společnost a v březnu sdělil televizi CNBC, že plánuje sestavit skupinu, která by koupi realizovala.

Kanadský podnikatel Kevin O’Leary

Kevin O’Leary se proslavil jako porotce v pořadu Shark Tank. Televizi CNBC řekl, že má v plánu sestavit skupinu, která nabídne 20 až 30 miliard dolarů. To je zhruba o 90 procent méně, než je předpokládaná hodnota společnosti. Ta byla v roce 2023 oceněna na 220 miliard dolarů, píše CNBC. S touto cenou operuje kvůli pravděpodobné možnosti, že bude aplikace prodána bez drahých algoritmů a dat, díky kterým je tak úspěšná.

Odhady ceny se ale liší. Podle Los Angeles Times by měla platforma s algoritmem hodnotu 100 miliard dolarů. Bez algoritmu by TikTok měl hodnotu 30 až 40 miliard dolarů, uvedl pro deník Daniel Ives, výkonný ředitel společnosti Wedbush Securities.

Bývalý ředitel společnosti Activision Blizzard Bobby Kotick

Potenciální partnery pro koupi TikToku shání podle deníku The Wall Street Journal také bývalý ředitel společnosti Activision Blizzard, která se zabývá vývojem a prodejem videoher. Kotick se podle deníku již dříve obrátil na výkonného předsedu společnosti ByteDance Čanga I-minga a vyjádřil svůj zájem TikTok odkoupit, údajně za cenu ve výši stovek miliard dolarů. Ohledně nabídky podle deníku oslovil již několik lidí, včetně Sama Altmana z OpenAI.

Videoplatforma Rumble

O TikTok se zajímá i platforma pro sdílení videí Rumble, která na platformě X v březnu sdílela dopis, který generálnímu řediteli TikToku Šouovi C’ Čcheovi poslal generální ředitel Rumble Chris Pavlovski. Píše v něm, že je Rumble připravený „připojit se ke konsorciu dalších zájemců o koupi a provozování TikToku v USA“.

Dřívější zájemci o TikTok

Prodej TikToku se řešil již v roce 2020, kdy se o zákazu platformy uvažovalo pod administrativou bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Podle magazínu Forbes by o TikTok teoreticky mohli projevit zájem i tehdejší zájemci, například společnosti Oracle a Walmart. Ty se v roce 2020 spojily, aby se platformu pokusily odkoupit a téměř se jim to podařilo, americká vláda však tehdy údajně zastavila další postup kvůli obavám o bezpečnost. Ani jedna ze společností však zatím zájem neprojevila.

O koupi TikToku ve stejném roce uvažoval také Microsoft a obě společnosti dokonce o možné koupi začaly jednat, TikTok si ale nakonec zvolil právě Oracle. Podle Forbesu by se tedy o koupi mohl zajímat také tento technologický gigant.

O získání TikToku by teoreticky mohly mít zájem také společnosti Meta nebo Google, kvůli jejich dominantnímu postavení v oblasti digitální reklamy by ale jejich naděje na koupi byly mizivé, píše zpravodajský kanál ABC.

Co je TikTok

Čínská sociální síť TikTok na sdílení a sledování krátkých videí budí emoce. Mobilní aplikace, kterou po světě používají stovky milionů lidí, podle odborníků shromažďuje data o uživatelích. Před jejím používáním na zařízeních, která mají přístup do kritické infrastruktury, varoval například tuzemský Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). K omezení aplikace přistoupila například Evropská komise či Kanada nebo Dánsko.

„Získání společnostmi Google a Meta je absolutně vyloučené. Antimonopolní oddělení ministerstva spravedlnosti by se z toho zhrozilo,“ uvedl pro ABC News Florian Ederer, profesor trhů, veřejné politiky a práva na Bostonské univerzitě.

Podle Forbesu by ale tyto firmy nejvíce získaly, pokud by se TikTok v USA zakázal úplně. Podle analytiků by se totiž po zákazu většina digitální reklamy přelila právě buď na platformy Mety nebo Google. Méně problémům s antimonopolním úřadem by podle ABC v případě zájmu o koupi čelil například Apple nebo Amazon.

Reklama

Doporučované