Hlavní obsah

Mráz poničil i révu. Vinaři hlásí škody za miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Čechách zničily přízemní mrazy téměř veškerou úrodu vína, na Moravě asi pětinu. Další argument proti spotřební dani, zní od vinařů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik mrazivých nocí v tomto týdnu zničilo velkou část letošní úrody hroznů. Mráz postihl hlavně vinařské oblasti v Čechách, na Moravě většina hroznů přežila. Některá česká vinařství však přišla o kompletní úrodu.

„V úterý ráno bylo na vinici -6 stupňů. Mrzlo už pár nocí předtím, ale noc z úterý na středu byla nejhorší,“ popisuje Kateřina Kreisinger z Českého vinařství Chrámce. Její podnik pěstuje hlavně modré odrůdy na zhruba 70 hektarech vinic ležících na západním okraji Českého středohoří mezi Mostem a Lovosicemi.

„Přišli jsme v podstatě o sto procent úrody. Škody odhadujeme na 10 milionů korun,“ říká Kreisinger. „Ještě uvidíme, jestli něco nepřežilo, ale počítáme, že letos žádné víno nevyrobíme,“ dodává s tím, že bílé víno z loňských let se brzy doprodá, zásoba červeného by však měla vydržet přes celou sezonu.

„Spíš nevím, co budeme dělat se zaměstnanci. Ve vinicích jich pracuje 12 a nebude pro ně práce. Nemohu jim ale říct, aby teď měsíc nechodili do práce,“ uvažuje.

Podobně dopadlo i mělnické Vinařství Bettina Lobkowicz. „Přišli jsme o 99 až 100 procent hroznů,“ říká šéf vinařství Jonáš Grepl. Jeho firma hospodaří na 50 hektarech vinic a letos tak přišla o asi 200 tisíc lahví vína, škoda bude v milionech.

Na Moravě tolik nemrzlo

Vinařské oblasti na Moravě tak nízké teploty nepostihly, v uplynulých nocích klesaly na úroveň -2 až -3 stupně, škody jsou proto menší. Svaz vinařů odhaduje, že v Čechách zmrzla v podstatě veškerá úroda, na Moravě asi pětina.

„Na některých tratích jsme ztratili 10 procent, někde polovinu, někde třetinu,“ říká Filip Mlýnek ze stejnojmenného vinařství v Dolních Dunajovicích u Mikulova. „Celkově bych to odhadl tak na třetinu,“ dodává.

O třetinu úrody přišel i Jindřich Kadrnka z Březí na Mikulovsku. „Někde to spálilo celou vinici, někde jen část, která leží na kopci. Záleží také na odrůdách. Mráz nemá logiku,“ říká Kadrnka. Obává se nejen finančních škod, ale také ztráty pozic na trhu. „Restaurace a vinotéky, kam dodáváme, nás nahradí jiným vínem,“ předpokládá. „Budeme se snažit nakoupit kvalitní hrozny, aby byl výpadek v produkci co nejmenší,“ tvrdí.

O velkou část hroznů připravil mráz i velké vinařství Chateau Valtice. „Mrazy se nám dlouho vyhýbaly, teď nás ale citelně zasáhly a škody zatím počítáme. Na některých místech jsou vinohrady pomrzlé až z 90 %. Celkové škody na úrodě budou do 40 procent,“ říká David Šťastný, ředitel společnosti Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice.

Proti mrazům vinařům nepomohla ani ochrana ve formě parafínových svící a dýmu. „Tato opatření zvednou teplotu maximálně tak o dva stupně. Když je šest pod nulou, tak to nemá smysl,“ vysvětluje Kateřina Kreisinger z chrámeckého vinařství v severních Čechách.

Škoda za mrazy přesáhne miliardu

Svaz vinařů škody teprve sčítá, podle šéfa svazu Martina Chlada však budou vysoké.

„Odhadujeme, že přesáhnou miliardu korun,“ řekl Chlad SZ Byznys. Ministr zemědělství Marek Výborný ve čtvrtek oznámil, že ovocnáři, kteří mrazem způsobené škody vyčíslili rovněž na miliardu, mohou počítat s mimořádnou podporou ve výši 70 až 100 milionů korun.

Tato podpora se však na vinaře nevztahuje. „Oznámený program se týká ovocnářů. Pan ministr je se zástupci vinařů v kontaktu a o případné podpoře bude se Svazem vinařů jednat příští týden,“ říká mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle Chlada letošní mrazy znovu ukázaly, jak křehký obor vinařství je. „Spotřební daň z tichého vína by naši situaci ještě zhoršila. Budeme jednoznačně žádat konec úvah o zavedení této daně,“ tvrdí rezolutně prezident Svazu vinařů. „Už samotná strašení spotřební daní a šíření poplašné zprávy páchají milionové škody,“ přidává se David Šťastný z Chateau Valtice.

Reklama

Doporučované