Hlavní obsah

Žalobkyně promluvila o motivu vraha z fakulty: Netrpěl duševní poruchou, řekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vrah zabil na filozofické fakultě celkem 14 lidí.

Reklama

Policie a žalobkyně uvedly na poslaneckém bezpečnostním výboru nové informace o střelbě na filozofické fakultě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyšetřovatelé jsou podle dozorující státní zástupkyně Jany Murínové blízko k tomu, aby oznámili, co bylo motivem střelce, který loni před koncem roku zabil 14 lidí na Filozofické fakultě UK v Praze.

„Lze jednoznačně vyloučit chorobný motiv,“ uvedla žalobkyně Murínová. „To znamená, že netrpěl duševní poruchou,“ sdělila během jednání sněmovního bezpečnostního výboru.

Potvrdila však dřívější informace, že vrah, který loni v prosinci zabil nejprve muže a dítě v Klánovickém lese a o několik dní později i svého otce a pak 14 lidí v budově filozofické fakulty, se léčil. „Chtěla bych říct, že ne každý pacient psychiatrické ordinace je duševně nemocný,“ uvedla Murínová.

I když se muž v minulosti léčil u psychiatra, získal zbrojní pas a nakoupil si před střelbou osm zbraní.

Z informací, které zazněly na jednání výboru, vyplynulo, že policisté si pro vyšetřování případu přizvali znalkyni z oboru psychologie. Ta má za úkol sestavit profil pachatele.

„Termín má do konce května. Jsou předvolaní svědci, spolužáci, kamarádi. Jdeme hluboko, hluboko do jeho života,“ doplnila žalobkyně Murínová.

Až bude profil střelce dokončen, bude podle ní možné jeho motiv zveřejnit.

Náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka pak poslancům a hostům výboru popsal, že na případu pracuje dvacítka policistů. „Tento tým realizoval již 120 výslechů,“ uvedl Motyka. Podle něho bylo vypracováno 29 posudků. Na dokončení dalších sedmi se ještě čeká.

Vyšetřovatelé mají čas do konce června, aby kauzu uzavřeli. Lhůta však může být případně prodloužena.

Reklama

Doporučované