Hlavní obsah

SESTŘIH: Další výhra. Po skvělé první třetině porazili hokejisté Slovensko, cvičné nájezdy nerozhodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace si v přípravě před mistrovstvím světa udržuje stoprocentní bilanci. Zvítězila i v pátém utkání, když tentokrát v Trenčíně porazila Slovensko 4:2. O výhře Češi rozhodli ve vydařené první třetině, v níž vstřelili tři góly. Mementem však může být hned šest vyloučení! V sobotu se od 14 hodin hraje odveta v Bratislavě.

Sestřih utkání Slovensko - ČeskoVideo: Český hokej

 
Článek

„Myslím si, že jsme měli jednoznačně víc ze hry. Celkově to na střely bylo asi 30:15. Do něčeho jsme je pustili, ale nebylo toho tolik,“ řekl trenér Radim Rulík.

Češi do zápasu vlétli aktivně, rychle měnili útoky a zasypávali Hlavaje střeleckými pokusy. Při přesilovce se do solidních šancí dostali Krejčík i Lenc. Zároveň překvapilo, že jedním z nasazovaných beků do početní výhody byl i reprezentační debutant David Špaček, syn naganského šampiona Jaroslava.

Slovákům z pasivity na chvíli pomohla jejich přesilovka, při které Cehlárik trefil tyč. Nicméně otěže dál drželi Češi. Ve 13. minutě navíc šli do vedení, když uprostřed hřiště nabral rychlost Vrána a svůj průnik zakončil přesnou střelou.

„Jirka (Ticháček) mě našel hezky. Já jsem si najel a přihrávka přišla ve správný čas, kdy už jsem byl na hraně toho beka. Už jsem jen chtěl nabrat rychlost a ujet. Celkově si naše lajna vytvářela dost šancí a byli jsme rychlí na puku. Samozřejmě jsou tam i nějaké věci, které je potřeba ještě vyladit, byl to náš první zápas takhle,“ řekl po utkání Vrána.

Tým šlapal dál. V 18. minutě u mantinelu získal puk zmíněný obránce Špaček, najel s ním směrem dopředu a pak šikovně naservíroval volnému Flekovi. O půlminutu později zvyšoval Matěj Stránský už na 3:0, když se k němu po jeho solidní individuální akci odrazil puk a on ho zametl do prázdné. Byla to v Trenčíně od Čechů vskutku báječná třetina.

Zkraje té druhé ale hráli Slováci čtyři přesilovky během devíti minut, přičemž Kudrna jednu z nich využil a snížil.

I kvůli neustálému oslabení Češi ztratili drajv z prvního dějství, nicméně vyjma zmíněné Kudrnovy branky se hosté ve skóre víc nepřiblížili. „Druhá třetina se rozkouskovala, bylo tam zbytečně hodně vyloučených. Vypadli jsme z konceptu, hráli jsme oslabení a kluci, kteří ho nehrají, tak vypadli z tempa. Bylo to vidět. Třetí třetina zase z hlediska disciplíny byla lepší,“ uvedl Rulík.

V závěrečné třetině už Češi spíše kontrolovali hru, Slováci se viditelně zlepšili. Skoro čtyři minuty před koncem se pustili do power play, jenže hosté – zocelení předchozími oslabeními – se ubránili a Libor Zábranský se navíc trefil do prázdné. Pro syna majitele brněnské Komety i Zbrojovky to byl první reprezentační gól.

V 59. minutě ještě korigoval Takáč, nicméně i další slovenskou power play Češi ustáli.

„Bylo dobré, že to Slováci nezabalili. Potom po nás šli, byli hodně aktivní a agresivní. Přesně ty situace, které potřebujeme řešit v rychlosti, tak nám soupeř navodil. V téhle fázi dobrý výsledek a dobrý soupeř,“ uvedl Rulík.

Po oficiálním části zápasu si oba týmy cvičně střihly i sérii pěti nájezdů, které skončily nerozhodně 2:2. „Už to bylo domluvené, že pojedeme pět nájezdů. Aspoň to byla trochu show pro diváky,“ říkal útočník Ondřej Kaše pro ČT Sport, který si odbyl na Slovensku svou reprezentační premiéru. „Byla tam lehká nervozita a jsem rád, že jsme vyhráli. Splnilo to očekávaní.“

Přípravný hokejový zápas v Trenčíně:
Slovensko - Česko 2:4 (0:3, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. A. Kudrna (M. Sukeľ, Kollár), 59. Takáč (Kollár, Kašlík) - 13. J. Vrána (Ticháček, M. Kovařčík), 8. Flek (D. Špaček), 19. M. Stránský (O. Beránek), 57. Zábranský (M. Kovařčík) Rozhodčí: Hronský, Štefik - Durmis, Konc (všichni SR). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 6150.
Slovensko: Hlavaj - M. Ivan, Bučko, Bačik, Grman, Golian, Gachulinec, Brincko, R. Petrovický - J. Baláž, Cingel, Lantoši - A. Kudrna, M. Sukeľ, Cehlárik - Okuliar, Tamáši, Faško-Rudáš - Takáč, Kollár, Kašlík - Petrovský. Trenér: Ramsay
Česko: Klimeš - Zábranský, Kempný, D. Špaček, Krejčík, Pyrochta, Ticháček, Šustr, Ščotka - O. Kaše, M. Špaček, Červenka - Chlapík, Tomášek, J. Vrána - Flek, M. Kovařčík, Lenc - M. Stránský, Filippi, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.