Hlavní obsah

Soukalová o nemoci soupeřky: Sama jsem to zažila, ten problém je rozsáhlejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si Gabriela Soukalová pročítala příběh své někdejší biatlonové švýcarské soupeřky Elisy Gasparinové bojující s anorexií, viděla hodně pojítek se svou minulostí. „Ten problém je rozsáhlejší,“ přiznala pro Sport.cz dvojnásobná mistryně světa a majitelka velkého křišťálového glóbu.

Foto: IBU

Gabriela Soukalová při mistrovství světa biatlonistů v Novém Městě na Moravě.

Článek

Vnitřní boj se svou váhou, o kterém dlouho nikdo nevěděl, sváděla Soukalová po značnou část své úspěšné kariéry. Poprvé ho zveřejnila až v biografii Jiná.

„Začala jsem sama sebe nenávidět a vadil mi každý gram, který jsem měla. Proto jsem začala hladovět a dělat věci, o kterých nikdo neměl tušení. Skončilo to málem tragicky a museli mi pomáhat doktoři. Několik let jsem totiž trpěla anorexií,“ přiznala v knize.

Nyní s velmi podobným popisem svého biatlonového života přišla ve švýcarském deníku Aargauer Zeitung prostřední z tria sester Gasparinových. Líčila, jak se při přípravě na hry v Soči, kde Soukalová získala tři medaile, dívala krajankám do talíře, aby toho nesnědla víc.

Sama pak své porce neustále zmenšovala, až v roce 2015 na tréninkovém kempu zkolabovala a hodinu sbírala síly, aby se dostala aspoň na záchod.

Mezi biatlonisty se tušilo, že Gasparinová má problémy s příjmem potravy, ale svůj příběh zveřejnila až nyní. Soukalová, která po kariéře prostřednictvím svého nadačního fondu Gábi pomáhá lidem s tímto onemocněním, ji za to ocenila.

„I v dnešní době je to společenské tabu. Jsem ráda, když se k tomu někdo vyjádří,“ říkala Soukalová, která pak článek o Gasparinové na Sport.cz sdílela i na svých sociálních sítích.

„Umím si představit, jak náročné je o tomto tématu mluvit, protože jsem to sama před lety zažila. Vím, že najít odvahu a mluvit o nelehkých věcech, které v životě prožíváme, není snadné,“ popisovala 34letá Soukalová, která svůj životní příběh sdílela i ve filmu s názvem Pravda se pořád vyplatí.

O dva roky mladší Gasparinová je vicemistryní Evropy se smíšenou štafetou, individuálně patří k jejím nejcennějším výsledkům osmé místo v individuálním závodě na olympiádě v Pchjongčchangu.

Nemoc se stále nebere vážně

„Obdivuji její vnitřní sílu a odvahu, že se rozhodla svým příběhem pomoct dalším lidem, kteří i přes fakt, že jsou poruchy příjmu potravy již dlouho problémem nejen v mnoha sportovních disciplínách, neberou tuto nemoc vážně,“ ocenila Soukalová.

Poruchy příjmu potravy jsou časté zejména u žen ve vytrvalostních sportech, otevřeně o nich mluvila například maratonkyně Marcela Joglová, běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková, do nemocnice dostaly i další lyžařku a později běžeckou vytrvalkyni Evu Vrabcovou Nývltovou.

Je ráda za šťastný konec

„Jsem vděčná za každého sportovce, který o poruchách příjmu potravy mluví, a už jsem si jistá, že klíčem ke správnému vedení mladých sportovců je dobrá komunikace v oblasti stravy, podpora nejen v období dospívání, edukace jich samotných a také osobností, které jsou jim na jejich cestě mnohdy vzorem, tedy jejich trenérů,“ uvedla Soukalová.

Sama v knize Jiná označila za jednu z příčin svých problémů právě tlak od tehdejšího kouče Jindřicha Šikoly, který její obvinění odmítal. Hvězdná česká biatlonistka se z potíží dokázala dostat, podobně jako Gasparinová, které pomohli odborníci i cesta do Mexika.

„Jsem moc ráda, že její příběh má šťastný konec a z celého srdce si přeji, aby tak dopadly všechny. Zároveň vím, jak zákeřná tato nemoc dokáže být a jak náročné je jí čelit,“ doplnila Soukalová.

Reklama

Související témata:
Anorexie