Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
26. dubna 2024 16:21
Čas čtení 1:02

Rozkol ve vládní koalici? Piráti rázně odmítají zvýšení odvodů pro bezdětné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rozkol ve vládní koalici? Piráti rázně odmítají zvýšení odvodů pro bezdětné
Zdroj: Úřad vlády ČR

Návrh KDU-ČSL na zvýšení sociálních odvodů pro bezdětné lidi nad 35 let vyvolal u koaličních partnerů kritiku.

Zaměstnanci dnes do sociálního pojištění odvádějí 7,1 procenta hrubé mzdy. Lidovci navrhují, aby se tento podíl zvýšil u bezdětných zaměstnanců ve věku nad 35 let na 9,1 procenta. Naopak lidé se dvěma a více dětmi by nově odváděli pouze 5,1 procenta. Cílem má být zvýšení porodnosti.

26. dubna 2024 9:19 Čas čtení 0:18 ŽIVĚ: Lídři do eurovoleb diskutují v předvolební debatě ŽIVĚ: Lídři do eurovoleb diskutují v předvolební debatě

„Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti, a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není,“ napsal na X pirátský vicepremiér Ivan Bartoš s tím, že navrhované změny k vyšší porodnosti nepovedou. 

Bartoš naopak jako řešení nízkého počtu narozených dětí navrhuje zajištění dostupnější předškolní péče či zavedení flexibilních úvazků. Ministři za Piráty podle jeho slov udělají ve vládě vše pro to, aby návrh nebyl přijat. „Protože na svobodu volby se nesahá,“ doplnil. 

24. dubna 2024 9:02 Čas čtení 0:26 Volební průzkum: V březnu by vyhrálo ANO, TOP 09 by se do sněmovny nedostala Volební průzkum: V březnu by vyhrálo ANO, TOP 09 by se do sněmovny nedostala

Proti návrhu se vymezila také Bartošova stranická kolegyně a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. „Porodnost určitě nezvýší diskriminační návrhy, které trestají lidi, kteří děti mít nemohou nebo nechtějí,“ uvedla pro server Novinky.cz

Navržené změny kritizovala také Danuše Nerudová, lídryně kandidátky koaličního hnutí STAN ve volbách do Evropského parlamentu, která argumentuje neexistencí povinnosti mít děti. „Politici mají vytvářet pro rodičovství co nejlepší podmínky, nikoliv manžele/partnery trestat za to, že nemají děti,“ napsala na X.

Zpět
Sdílet
Diskuse