Steam začne rozlišovat předběžný a dřívější přístup do her
zdroj: Bethesda

Steam začne rozlišovat předběžný a dřívější přístup do her

25. 4. 2024 12:15 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Herní průmysl se poslední dobou snaží mermomocí redefinovat zavedený pojem early access. Byli jsme zvyklí, že předběžný přístup skrýval na Steamu hry, které ještě nejsou dokončené. Platforma tak dávala možnost herním studiím své tituly prodávat (často za nižší cenu), vydělat si na vývoj a lépe do procesu zapojit komunitu i práci se zpětnou vazbou.

Vydavatelské domy si ale termín předběžný přístup vypůjčily k vlastnímu záměru: Často za ním skrývají možnost hrát zakoupenou hotovou hru o pár dní dříve, která je většinou svázaná s nutností koupě dražší edice hry či měsíčního předplatného herní služby. Pokud jste si například koupili Starfield v edici Premium nebo Constellation, mohli jste se na tisícovku planet vydat až o pět dní dříve. Podobně umožňoval dřívější přístup Hogwarts Legacy a stejně tak vyjdou například i Star Wars Outlaws, kdy si hru s dražší edicí budete moct zahrát o tři dny dříve.

A protože čachrování s dvojím významem pojmu předběžný přístup působí Steamu zbytečný bolehlav, rozhodl se přijít s novým názvem, kterým bude dřívější přístup do hotových her označovat: Advanced access, v češtině prioritní přístup.

„Na rozdíl od předběžného přístupu není prioritní přístup unikátním modelem vývoje hry, ale jednoduše jen příležitostí hrát hru před vydáním,“ vysvětluje platforma a zavádí pro onu příležitost nová pravidla. Hráči a hráčky, kteří se do hry dostanou dříve, například mohou okamžitě psát a publikovat recenze.

Navíc se do odehraného času nově počítá i doba strávená ve hře před vydáním. To je důležité především pro pravidla pro vrácení peněz, která v minulosti dřívější přístup nezohledňovala.

Nejnovější články