Vyplatí se zbavit se v květnu akcií?

Analýza
Na patnácti hlavních světových akciových trzích výnosy od května do října trvale zaostávají za zbytkem roku. Největší sezónní rozdíl se vyskytuje u britského indexu FTSE 250 (1,7 %), zatímco u amerického indexu NASDAQ (0,76 %) je rozdíl podstatně menší.
Společnost eToro prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních padesát let, aby otestovala, zda se akcie v období od května do října skutečně vyvíjejí hůře. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Analýza společnosti eToro, kterou má redakce portálu Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) dispozici, ukazuje, že trhy mají o procento nižší výnosy.

„Sell in May and go away“ („V květnu prodej a odejdi, pozn. red.) je jedno z nejznámějších rčení ve finančním světě a podle analýzy obchodní a investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji.

Společnost eToro prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních padesát let, aby otestovala, zda se akcie v období od května do října skutečně vyvíjejí hůře, jak by rčení naznačovalo.

Ben Laidler, stratég společnosti eToro pro globální trhy ve, vysvětlil: „Při ohlédnutí za čísly lze pochopit, proč pořekadlo ‚v květnu prodávat‘ vydrželo tolik let. I když se někteří domnívají, že jde o sebenaplňující se proroctví, existuje více faktorů, které k tomuto sezónnímu trendu přispívají.“

Index Průměrný měsíční výnos v období květen-říjen Průměrný měsíční výnos v období listopad-duben Rozdíl
ITALY FTSE MIB -0.71 % 1.08 % 1.80 %
FRANCE CAC-40 -0.24 % 1.54 % 1.78 %
UK FTSE 250 -0.14 % 1.56 % 1.70 %
HONG KONG HSENG -0.15 % 1.43 % 1.58 %
JAPAN NIKKEI 225 -0.19 % 1.25 % 1.44 %
SPAIN IBEX -0.13 % 1.14 % 1.27 %
GERMAN DAX 0.05 % 1.22 % 1.16 %
UK FTSE 100 -0.04 % 1.09 % 1.14 %
CANADA TSX 0.07 % 1.14 % 1.07 %
US WILSHIRE SMALL CAP 0.37 % 1.33 % 0.96 %
AUSTRALIA ASX200 0.06 % 0.89 % 0.83 %
US S&P 500 0.27 % 1.05 % 0.78 %
US NASDAQ COMPOSITE 0.68 % 1.44 % 0.76 %
SWISS SMI 0.26 % 0.91 % 0.65 %
KOREA KOSPI 0.26 % 0.91 % 0.65 %
Průměr 0.09 % 1.20 % 1.11 %

Průměrná měsíční návratnost cen 15 indexů za posledních 50 let. Zdroj: Refinitiv, eToro

Podle Laidlera se v prvním čtvrtletí se často objevují příznivé prognózy společností týkající se celoročního výhledu, což zvyšuje ceny akcií: „Také vidíme, že mnoho investorů v posledním čtvrtletí roku mění pozice v portfoliích v rámci přípravy na nadcházející rok a na dobře známý lednový cenový efekt.“

Letní měsíce tyto pozitivní vlivy postrádají, spolu s obecně nižšími objemy obchodů, domnívá se stratég pro globální trhy. „Tento sezónní jev se projevuje dokonce i v Austrálii, a odráží tak rostoucí míru globalizace akciových trhů,“ dodal Ben Laidler.

K největší cenové sezónnosti dochází u aktiv a trhů s vyšší betou, což znamená, že jsou volatilnější než širší globální trh. Italský index FTSE MIB a britský index střední kapitalizace FTSE 250 zaznamenaly jedny z největších průměrných rozdílů v sezónních výnosech, a to 1,8 procenta, resp. 1,7 procenta.

Naproti tomu některé hlavní americké indexy, jejichž cenové výkyvy jsou obecně méně extrémní než globální průměr, zaznamenaly menší sezónní rozdíly ve výnosnosti, například S&P 500 (0,78 %), NASDAQ (0,76 %) a index malých firem Wilshire (0,96 %).

PSALI JSME:
Trhy jsou v korekci, co bude dál?

Tzv. květnový efekt loni redakci FAEI.cz potvrdil i analytik Komerční banky Bohumil Trampota. Jak uvedl, květen 2023 byl pro pražskou burzu (PX index) i evropské akcie (STOXX Europe 600 Index), druhým ztrátovým měsícem v loňském roce hned po březnu. Americké akcie skončily blízko nuly.

Podle Laidlera se letos možná jev každoroční sezónnosti projevil předčasně: „Po šesti měsících pozoruhodně silného období zaznamenal americký akciový trh v poslední době pozoruhodný pokles, který byl v zásadě způsoben očekáváním opožděného snížení úrokových sazeb v USA.“

Investoři si však podle Laidlera také dobře uvědomují, že slabší sezónnost „prodat v květnu a jít“ je takzvaně za rohem. „Vše to lze vnímat jako potřebnou pauzu na to se nadechnout na začátku nového býčího trhu,“ domnívá se stratég eToro.

PSALI JSME:
Květen nebyl pro akcie v Praze a Evropě příznivý

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč se rodí málo dětí. Ženy nedokážou splnit svůj plán

Průzkum
Současný problém s nízkou porodností nelze zjednodušit na tvrzení, že Češi nechtějí mít děti, anebo třeba jen jednoho potomka. Výzkum Národního institutu SYRI, jehož výsledky mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici, totiž ukazuje, že české ženy chtějí mít více dětí, ale výsledek je pak z různých důvodů jiný, než si matky původně přály. A první dítě se jim rodí později, než chtěly.