Překvapí saharský prach meteorology? Příznivou předpověď pro Česko může hodně ovlivnit

Písková mračna postupují západní Evropou.

Předpověď počasí 28.4

Závěr dubna přináší příjemné slunečné počasí. Teploty by měly v dalších dnech ještě narůstat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží téměř letní hodnoty i na prvního máje. Pak se však přijde oblačnost a s ní přeháňky a bouřky. Počasí v Česku může ovšem ovlivnit saharský prach, který by přinesl vyšší oblačnost a nižší teploty, meteorologické modely s ním ale nepočítají.

neděli bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. „Ojediněle se může tvořit i mlha nebo nízká oblačnost, s větší pravděpodobností na Českomoravské vrchovině,“ doplnila meteoroložka Michaela Valachová pro CNN Prima NEWS s tím, že ty by se měly během dopoledne rozpouštět. Přes den se oproti sobotě oteplí. Teploměry naměří 19 až 23 °C. Valachová však upozornila na to, že se během neděle zvedne vítr. „Na Moravě a ve Slezsku čekáme nárazy místy i kolem 50 km/h,“ doplnila meteoroložka.

ČTĚTE TAKÉ: Ovocnáři po ničivých mrazech: 500 ze 700 hrozí krach, škody přesáhly miliardu korun

Počasí v Česku ale může opět ovlivnit saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly meteorologické modely, píše na sociálních sítích Český hydrometeorologický ústav.  Očekávané teploty pak mohou být nižší oproti předpovědi. Částice, které mají toto na svědomí, se k nám dostávají od jihozápadu původně až ze severozápadních oblastí Sahary.

Meteorologové upozorňují, že se tentokrát nacházejí ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely. Udávají také konkrétní případ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Plzeň. Tam mělo být jasno, ale nebylo.

Oblak se tvoří při bouřích nad Saharou, při nichž se dostane do vzduchu velké množství písku. Zásluhou větru se poté může dostat až do Evropy či okolních afrických států.

Jak by mělo být v týdnu?

Příjemné jarní počasí vydrží i po víkendu. Během pondělí očekávejte jasno až polojasno. Přes noc bude 13 až 9 °C, v jihozápadní polovině Čech až 7 °C. „Je to kvůli tomu, že tam povane jenom slabý vítr,“ vysvětlila meteoroložka Iveta Kodádková pro CNN Prima NEWS. Přes den teploty dosáhnou až 25 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Příznivé podmínky meteorologové slibují i na pálení čarodějnic v úterý. Obloha bude polojasná až jasná. Nejnižší teploty v noci tentokrát pod 10 °C klesnou akorát na západě k 8 °C, jinde se budou pohybovat mezi 14 a 10 °C. Přes den se ve srovnání s pondělím ještě oteplí. Nejvyšší denní teploty mohou dosáhnout až 27 °C.

I květen odstartuje letními teplotami. Ve středu na prvního máje teploměry mají naměřit teploty 21 až 25 °C. Přes den bude převážně polojasno. Nejnižší noční teploty budou oscilovat mezi 14 a 10 °C.

Denní teploty nad 20 °C se podle ČHMÚ udrží až do konce týdne. Ve čtvrtek dosáhnou na hodnoty od 20 do 24 °C. V noci klesnou nejníže k 9 °C. Během dne bude většinou oblačno, místy by se však mohly objevit přeháňky nebo bouřky, a to zejména na jižní polovině území. „Bude nás ovlivňovat tlaková níže, která bude postupovat od jihu přes Alpy,“ upřesnila Kodádková.

Mraky na obloze většinou zůstanou až do konce týdne. Místy přinesou přeháňky nebo bouřky. Oproti předchozím dnům by se mělo v závěru týdne mírně ochladit, přesto však někde teploty přesáhnou i 22 °C. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 12 a 7 °C.

Tagy: