Večer sršel nadšením, ráno se nevzbudil. Petrovi bylo 40 let, pro ženu s dětmi vznikla sbírka

Datum 1. března 2024 se pro rodinu Petra Čiháka stalo dnem, kdy se jeho ženě a čtyřem synům změnil život. Ještě předešlého večera 40letý muž posílal přátelům nadšené audiovzkazy s radostí, jak mu vše skvěle vychází. Následujícího rána se však už neprobral. Bezvládné tělo našla manželka Pavla, lékař konstatoval smrt. Během vteřiny se z ní stala vdova na mateřské dovolené, která musela začít přemýšlet nad tím, jak uživí syny, postará se o dům v rekonstrukci a zajistí další potřeby. Příbuzní se rozhodli zasáhnout a založili sbírku na dárcovské platformě Donio.

„S nejhlubším smutkem sdělujeme, že náš milovaný Petr Čihák nás náhle opustil ve věku pouhých 40 let. Jeho neočekávaný odchod zanechal naši rodinu v hlubokém smutku a nejistotě.“ Zpráva, která všechny v Petrově okolí hluboce zasáhla, přišla nečekaně poté, co manželka 1. března nalezla jeho bezvládné tělo.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se skládá na rodinu navigátorky rallye Krejčíkové. Příbuzní nemají peníze ani na pohřeb

„Petr nebyl jen obětavým bratrem, milujícím manželem a oddaným otcem čtyř synů, ale jeho péče, láska a podpora byly nepostradatelné pro všechny, kteří ho znali. Sám vyrostl bez tatínka, o kterého přišla rodina následkem cévní mozkové výdutě. Byl nejstarší ze tří sourozenců a tak pomáhal mamince s bráchou a nejmladší sestřičkou, které byly tehdy necelé 4 roky,“ uvádí příbuzní na platformě Donio.

Vyznával víru svým životem

Svými mnoha aktivitami spojoval Petr všechny kolem sebe. „Založil motorkářský klub a pravidelně pořádal a účastnil se mnoha motorkářských mší, které sloužil jeho strýc Petr – kněz,“ přibližují blízcí.

Petr se také snažil vnímat aktuální potřeby všech kolem sebe – rodiny, přátel, ale i farnosti. Vyznával víru svým životem: aktivně organizoval farní sešlosti, byl šéfredaktorem a grafikem farního časopisu, vzdělával se v oblasti víry, sloužil ve farnosti během mší službou akolyty a své syny podporoval v ministrování po jeho boku. Během let se mu také podařilo získat pro farnost prostředky na její další rozvoj.

„Svým entuziasmem se snažil vše kolem sebe rozvíjet – a podporoval v růstu i ostatní. Dodával jim sebedůvěru. Každý, kdo Petra znal, by potvrdil, že se vždy snažil vyjít každému vstříc a kdykoliv se na něj někdo obrátil s prosbou, Petr to dokázal zařídit. Jeho organizační schopnosti byly vidět všude, kde figuroval, a tak si časem všichni zvykli, že když něco zařizoval, stálo to opravdu za to,“ pokračují příbuzní.

Synům a rodině se věnoval naplno

Od svatby v roce 2014 se z novomanželů stala šestičlenná rodina, a to díky narození synů: sedmiletého Štěpánka, čtyřletého Matouška, dvouletého Kubíčka a pětiměsíčního Kryštůfka.

„Petr se klukům věnoval, jak jen to bylo možné – jezdil s nimi na výlety, byl s nimi i v práci, uspával je a odlehčoval tak manželce Pavle v celodenní péči. Pomáhal aktivně i rodičům manželky, když je doprovázel na důležitá vyšetření a byl jim oporou v těžkých chvílích,“ líčí blízcí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

Plánoval také společné akce s rodinami svého bratra Pavla a sestry Moniky. Byl křestním kmotrem synovcům a neteřím, dělal s nimi legrace a zářil štěstím, když se celá rodina sešla.

Petr měl mnoho plánů – už před svatbou začal s rekonstrukcí 100 let starého domu, kde stihl zrekonstruovat tři místnosti. Narozením synů se tempo rekonstrukcí začalo zpomalovat. S manželkou začali upravovat zahradu tak, aby vyhovovala velké rodině a mohla být k dispozici také pro společné rodinné akce, se kterými Petr počítal i do budoucna. Plánoval rozšíření budovy s rodinným obchodem, aby mohl přibrat do živnosti i manželku (po mateřské) a časem i syny.

„Ničeho se nebál a ochotně se pustil do realizace všech projektů a nadšeně se těšil, jak je všechny v tomto roce dokončí. Netušil však, co mu tento rok přinese. Večer před smrtí se snažil ještě dohnat vše, co vnímal jako důležité a svým spolupracovníkům i rodině rozesílal nadšené audiovzkazy s radostí, jak mu vše tak skvěle vychází,“ popisuje rodina.

Druhý den ráno, 1. března, když se manželka vzbudila, našla jeho tělo bezvládné. Přivolaný lékař už mohl jen konstatovat smrt. Byl to šok nejenom pro ni, ale pro každého, kdo se to dozvěděl. Ze dne na den se zdrcená manželka ocitla bez opory ve výchově, v obživě a ve všech starostech kolem domu a rodinné živnosti.

I malý příspěvek pomůže

Přicházely otázky: Kdo se postará o děti a bude je vozit do školky a školy, na kroužky? Kdo se postará o dům a jeho rozestavěné projekty? Petrovi příbuzní proto na platformě Donio založili sbírku s jasným cílem: finančně Pavle s dětmi zajistit a ulehčit jí nesmírně těžké období.

ČTĚTE TAKÉ: Radek vážil při narození 900 gramů. I přes nalomené zdraví dělá pokroky, vůz však dosluhuje

„Každý příspěvek, ať už malý nebo velký, bude mít obrovský význam pro rodinu Petra, aby překonala těžké období, kterým nyní procházejí. Vaše podpora a láska jsou pro nás neocenitelné,“ dodali příbuzní. Vybraná částka poslouží na náklady spojené s bydlením, běžným provozem domácnosti, platbami ve škole, volnočasovými aktivitami dětí a mnoha dalšími.

Pokud i vy chcete rodině Petra pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „Děkujeme vám ze srdce za vaši štědrost a solidaritu v těchto těžkých časech,“ doplnili příbuzní.

Tagy: